PUNOM parom radi „Riblja čorba“ i u godini kada slavi četiri decenije postojanja. Sa istim žarom kao u mladalačkim danima, Bora Đorđević i ekipa, pod producentskom palicom Milana Popovića, njihovog starog saradnika, snimaju 20. studijski album „Da tebe nije“, ali partalelno i još jedno izdanje. „Novosti“ su zavirile malo u prestonički „Studio O“, gde se sve to krčka.

Naslovna tema već je više od godinu dana dobro poznata obožavaocima, kao i „Smešan, grešan i pogrešan“, „Od greške do greške“ i „Mister Perfekt“. Raspoloženi Bora odmah je, sa dečačkim entuzijazmom, poželeo da nam pusti još nekoliko pesama. Uz dogovor, pre svega, sa „desnom rukom“, bas gitaristom Mišom Aleksićem, odluka je pala – ekipa „Novosti“ će čuti „Poslednju“, „Paradu“ i „Pasji život“.

Odmah, posle prvog refrena, biva jasno, „Poslednja“ je hit! „O, najbolja moja, nama nema druge, osim da prođemo s one strane duge“, odlazi u visine Borin kristalno čist glas. Još jedna jasna potvrda – album je posvećen njegovoj supruzi Dubravki. „Paradu“ je Đorđević već čitao gostujući u raznim emisijama, a stihovi „Završeni su bojevi, gazi se korak strojevi, posle bitke dobijene, čizma gazi pobijene“ dobili su adekvatnu, marširajuću muzičku podlogu, sličnu onoj davnašnjoj „Slušaj, sine, obriši sline“.

– Probajte da zamislite ovo uz trube, tako će zvučati. Slike se same nameću – priča Bora uz „Paradu“.

Muzika „Pasjeg života“ biće poznata „Čorbinim“ obožavaocima. Napisan je novi tekst, posvećen četvoronožnim ljubimcima, na melodiju pesme „Voleo sam te“ koju je bend izvodio na akustičnim koncertima 2014.

– U ovoj varijanti mnogo bolje zvuči – konstatuje Đorđević. – Supruga i ja, kao i mnogi drugi, više volimo kučiće od ljudi. Počasni sam član „Levijatana“, udruženja za zaštitu životinja koje podržavam svim srcem. Takođe, počasni sam predsednik još jednog udruženja za zaštitu životinja „Kerber“ iz Banjaluke.

Boru je, ipak, „zasvrbeo“ mobilni, pa nam je, kao „bonus“ iz telefona pustio „Kraj“ – akustični, intimni dragulj o prolaznosti života koji će emocijom, zasigurno, mnoge „dotući“.

Pročitajte još: Ovacije za „Riblju čorbu“

– Osećam se jako dobro, veoma sam srećan, ali su se nametnuli neki drugačiji tekstovi iz knjige „Pusto ostrvo“ – priča nam Bora. – Pored „Parade“, koja je antiratna, ali mračna, iskomponovali smo i „Naše sunce prerano je zašlo“, i odjednom je album dobio tamnu boju, tako da sam odlučio da umesto jednog snimimo dva albuma, prvo će izaći onaj srećni za koji se odavno zna da će se zvati „Da tebe nije“, a za njim i taj drugi mračni, ako su „Bitlsi“ imali beli album, mi možemo da imamo – crni. Jako smo zadovoljni ovim što je do sada urađeno. Pesma „Da tebe nije“ odavno je postala hit, verujemo da će to da bude i „Poslednja“, „Mister Perfekt“ će se uskoro zavrteti na radio-stanicama. Zbog sponzora bi trebalo da završimo sve u 2018, međutim, nećemo ništa na silu da radimo. Čeka nas novembarska turneja po Australiji, pa dva koncerta u Minhenu. Voleo bih da sve izađe pre Nove godine, ali ne smem da garantujem.

A šta je ono što može da obeća?

– Neće biti „autotjuna“ ni u crtanom filmu! Moderna tehnologija nas interesuje toliko koliko može da pomogne živoj svirci.

Đorđević, kao što je poznato, već duže vreme živi u Ljubljani. Napisao je i neke šaljive stihove na slovenačkom.

– Oni se neće naći na albumima. Planiram poseban, slovenački ciklus – uz osmeh je, za kraj spontanog druženja, rekao Bora, pozdravio goste i – prionuo ponovo na rad.

Vremena nije bilo mnogo, već sutradan ga je čekao povratak u deželu.

Foto privatna arhiva

MIŠA: NAJBOLjE U POSLEDNjIH 15 GODINA

BAS gitarista „Čorbe“ Miša Aleksić je veoma zadovoljan albumom u nastajanju:

– Za muzičare je standardna rečenica da je „ovo jedan od najboljih albuma“, ali, ako gledamo u poslednjih 15 godina, to jeste tako. Ima mnogo dobrih pesama. Jedno tri, četiri su prava „Riblja čorba“, u najboljem svetlu. Ja sam komponovao pesmu koja još nema naziv, Bora koriguje tekst. Rokerska je, poput „Lud sto posto“ i „Ostaću slobodan“. Svi smo, standardno, učestvovali kompozitorski, kao i u aranžmanima. Produkcijski je album, takođe, odličan. Nadam se da će da bude pun pogodak.

DžINDžER: NOVI ALBUM „U VRHU“

GITARISTA „Čorbe“ Vidoja Božinović Džindžer, pričajući o albumima, u svom stilu, odmereno, za „Novosti“ kaže:

– Ne mogu da dam definitivnu ocenu, jer je album još u radu, ali zasada obećava da će biti „u vrhu“.

Upitan o svom autorskom učešću, rekao je:

– Biće i mojih pesama. Ima dosta materijala i raznih ideja.

Inače, prethodni album „Uzbuna“ bio je jedan od najplodnijih kad je Božinovićev kompozitorski udeo u pitanju. Iz njegovog pera su izašle tri velike pesme, „Užasno mi nedostaje“ i „Sam sam pao, sam se i ubio“, kao i „Biće bolje kad prenoći“.

RATLUK ZA JOCU

VODI računa Bora o svojim „čorbašima“ u svakoj prilici. Najmlađeg u bendu, pratećeg vokala Jovana Jeftića, poznatog kao Čika Joca Zmaj, koji ima šećernu bolest, obradovao je ratlukom za dijabetičare kupljenim u Turskoj. Joca ima još jedan, mnogo veći razlog za radost. Njegova pesma „Otvori oči“, koju već godinama izvodi na „Čorbinim“ koncertima, biće snimljena i na novom albumu, sa nešto izmenjenim tekstom. Možda kao duet sa Borom, odluka još nije pala.

VICKOVE „ROKAČINE“

ZDRAVSTVENI problemi koji su, nažalost, letos bili aktuelni kod Vicka Milatovića, uveliko su prošlost, i neumorni bubnjar je ponovo u prepoznatljivom ritmu.

– Album je prošaran. Ja sam radio „vesele rokačine“, a oni „teške pesme“ – smeje se Milatović pokazujući na ostale članove benda.

Ipak, samo delimično je u pravu, jer je upravo on, zajedno sa Borom, komponovao „Paradu“.