Vladimir Golubović – Vlajko

4. 1. 1957, Beograd

Muzičku karijeru započeo je 1970. godine u Beogradu. Prvi bend u kome je svirao bio je pionirskog karaktera, napravljen za probe školskih priredbi. Već u prvom razredu gimnazije ušao je u grupu MAX. S njima je svirao po okolini Beograda, što im je sledećeg leta donelo angažman na moru. Svirali su uglavnom aktuelne domaće i svetske hitove. U to vreme Vlajko je svirao i u orkestru FOLKSDOJČERA u seriji “Salaš u malom ritu”. Godine 1973, napustio je grupu MAX i prešao u grupu TILT. Grupu TILT su činili: Dejan Cukić (vokal), Nele Stamatović (gitara), Miroslav Cvetković (bas), Dušan Bezuha (gitara) a Predrag Jakovljević – Bata i Vlajko su se menjali za bubnjevima u različitim fazama. TILT je tada bio jedan od najpopularnijih beogradskih bendova.

TILT 1976: Dejan, Nele, Vlajko, Cvele, Duda

Grupa je tada dosta svirala i po Srbiji. Dugo su svirali igranke u beogradskom Domu omladine, a jedno vreme su nastupali i kao prateći bend Branka Marušića – Čuture. Grupa je 1977. godine prestala sa radom. Duda Bezuha i Vlajko prelaze u SUNCOKRET a Miroslav Cvetković – Cvele u POP MAŠINU. Tadašnja postava grupe SUNCOKRET izgledala je ovako: Snežana Jandrlić (vokal), Dušan Bezuha (gitara), Bata Sokić (bas), Duško Nikodijević (klavijature) i Vlajko (bubnjevi). Jedno vreme bubnjeve je svirao Ivica Vdović – VD.

SUNCOKRET 1976: Sneška, Duda, Vlajko, Bata, Duško

Sa grupom SUNCOKRET Vlajko je snimio tri singl ploče: “Imam pesmu za sve ljude”/ “Čovek koga znam” (PKP RTV LJ -1978), “Dlakavo čudo”/”Noćna ptica” (PGP RTB -1979) i “Sviće novi dan”/”Tvoja mama gunđa protiv mene” (PGP RTB -1979).

SUNCOKRET
IMAM PESMU ZA SVE LJUDE ČOVEK KOGA ZNAM (ZKP RTV LJUBLJANA -1978)
SUNCOKRET
DLAKAVO ČUDO NOĆNA PTICA
(PGP RTB -1979)

SUNCOKRET SVIĆE NOVI DAN TVOJA MAMA GUNĐA PROTIV MENE (PGP RTB -1979)

Godine 1978, Vlajko je svirao polovinu jugoslovenske turneje sa grupom SUNCOKRET, i sa njima nastupao na BOOM festivalu. Krajem 1979. godine, otišao je u JNA, u Bjelovar. Kada se 1980. godine vratio, paralelno je svirao narodnjake i jazz. Godine 1982, svirao je sa Zlatkom Pejakovićem turneju po Sovjetskom Savezu. Godine 1983, na poziv R. Kojića, došao je u Riblju čorbu da bi zamenio Vicka Milatovića dok ovaj služi vojni rok. U Ribljoj čorbi je svirao od 9. aprila 1983. do 2. juna 1984. (kraj jugoslovenske turneje ‘84). U tom periodu, sa Ribljom čorbom je snimio album “Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju”. 1983. godine svirao je bubnjeve na Rajkovom solo – mini – albumu “Ne budi me bez razloga” koji je 11. oktobra objavio PGP RTB.

RAJKO KOJIĆ NE BUDI ME BEZ RAZLOGA (PGP RTB -1983)

Zatim krajem iste godine i početkom 1984. godine svira na Bajaginom prvom solo albumu “Pozitivna geografija” koji je objavljen 26. januara 1984. godine. Kao izdavač potpisan je PGP RTB. Ubrzo posle tog albuma Vlajko postaje stalni član Bajaginih Instruktora.

BAJAGA POZITIVNA GEOGRAFIJA (PGP RTB -1984)

Od juna 1984. godine, Vlajko više nije član Riblje čorbe