Radislav Kojić – Rajko

12. 4. 1956, Jarkovac – 11. 4. 1997, Beograd

Muzičku karijeru započeo je u Jarkovcu 1973. godine. Prva grupa u kojoj je svirao zvala se DEMONI, a činili su je: Stevan Karandž (ritam gitara i vokal), Spasoje Sredanov (bubnjevi) i Rajko Kojić (solo gitara). Basistu nisu imali, tako da su i Rajko i Stevan povremeno svirali bas-deonice na gitari. Ta grupa je uglavnom svirala igranke u Jarkovcu i okolnim mestima srednjeg Banata (Sečanj, Krajišnik, Jaša, Botoš, Neuzina). Sredinom 1974. godine, u organizaciji Borivoja Kneževića – Bobe (ex SVILEN KONAC) i Rajka, u Jarkovac je došla beogradska grupa MBG da svira igranke u jarkovačkom Domu omladine. U grupi su svirali: Tane (bas i vokal), Dragan (bubnjevi), Boba (gitara i vokal), Miki (gitara i vokal) i Milan (klavijature). Tada je Miki spavao kod Rajka u kući, tako da su po ceo dan svirali gitare, pa je Rajko dosta naučio od njega. Ubrzo, Miki je napustio MBG, a Rajko je došao na njegovo mesto. U toj postavi, MBG je svirao tri koncerta, i to u Botošu, Padini i Tomaševcu. Krajem 1975. i početkom 1976. godine, Rajko se preselio u Beograd, gde je – opet sa Bobom – napravio MBG II. Taj bend su činili; Milan (klavijature), Tane (bas i vokal), Dragan (bubnjevi), Željko (gitara), Boba (gitara i vokal) i Rajko (gitara).

MBG II, 1976: Rajko, Milan, Tane, Dragan, Željko, Boba

Ovaj bend je uglavnom svirao igranke po raznim mestima u Beogradu, kao što su Sportski Centar Šumice, Dom kulture Rakovica, maturske večeri u beogradskom Domu omladine, itd. Početkom 1977. godine, Rajko je od jednog basiste dobio poziv da se priključi njegovoj grupi koja još nije imala naziv. Sastali su se u Domu omladine. Tako je upoznao Momčila Bajagića – Bajagu. Te godine, Bajaga i Rajko su napravili bend GLOGOV KOLAC. Grupu su činili: Dragan Đerić – Đera (bubnjevi), Dragan Pliško (klavijature), Bajaga (bas i vokal) i Rajko (gitara). Svoj prvi i jedini nastup održali su u Uljmi (Vojvodina), a zatim se grupa razišla. Iste godine, Rajko, po preporuci Željka Nikolića (ex ZEBRA, ROZE POZE) – zajedno sa Miroslavom Milatovićem – Vickom (bubnjevi) – odlazi u grupu S.O.S, koju je vodio basista Miroslav Aleksić – Miša. U toj postavi grupa je svirala po manjim mestima u Jugoslaviji. Tu već polako pristupaju autorskom radu, pa u tom periodu nalazimo kosture nekih kasnijih pesama Riblje čorbe.

GRUPA S.O.S. 1977: Vicko, Miša, Rajko

Posle pola godine rada, grupa je promenila koncepciju. Miša je odlučio da pojača program sa dva ženska vokala. Sredinom 1977. godine, grupa S.O.S. je krenula u zajednički rad sa Snežanom Kepa (sestrom bubnjara SMAK-a) i Oliverom Krpan, pod nazivom S.O.S. I SNOLI.

GRUPA S.O.S. I SNOLI 1977: Snežana, Vicko, Miša, Rajko, Olivera

U tom sastavu grupa je imala puno raznih nastupa. Posle četiri meseca rada, duo SNOLI odlaze a grupa S.O.S. je nastavila sa radom. Zbog stalnog nedostatka frontmena, grupa je stalno tragala za muškim ili ženskim vokalom kako bi popunila tu prazninu. Miša je pregovarao sa Anom Merlini, ali svi pregovori završili neuspehom. Iz ovog perioda grupe S.O.S. ne postoji nijedan diskografski zapis.

POSLEDNJA POSTAVA GRUPE S.O.S. 1978: Miša, Vicko, Rajko

U ovakvom sastavu grupa S.O.S. je svirala sve do 15. avgusta 1978. gdoine. Tada je napravljena nova grupa RIBLJA ČORBA, koju su činili Borisav Đorđević – Bora (vokal), Miroslav Aleksić – Miša (bas), Miroslav Milatović – Vicko (bubnjevi) i Radislav Kojić – Rajko (gitara). Rajko je u Ribljoj čorbi bio od 15. avgusta 1978. do jula 1984. godine. Njegov prvi i jedini muzički izlet van matičnog benda zabeležen je 11. oktobra 1983. godine, kada objavljuje solo-ploču, mini-album za PGP RTB pod nazivom “Ne budi me bez razloga”. Taj album je sadržao četiri pesme. Za pesmu “Ne budi me bez razloga” tekst je napisao Bajaga, a za pesme “Lažeš”, “I to sve iz ljubavi” i “Grešnik pod nebeskom kapom” Bora Đorđević. Na albumu su svirali: Laza Ristovski (klavijature), Vladimir Golubović (bubnjevi), Nenad – Neša Japanac (bas), Bora Đorđević (vokal) i Rajko Kojić (gitare). Album je sniman u Studiju 5 PGP RTB-a.

RAJKO KOJIĆ NE BUDI ME BEZ RAZLOGA (PGP RTB – 1983)

Godine 1986, Rajko je gostovao Bajagi na albumu “Jahači magle”. Svirao je solo-deonicu u pesmi “Strah od vozova”. Album je objavio PGP RTB.

BAJAGA & INSTRUKTORI JAHAČI MAGLE (PGP RTB -1986)

Godine 1987, na albumu “Stari Lipov lad” grupe SVILEN KONAC Rajko je komponovao uvodnu temu u pesmi “Sad ljubavi nema više”. Muziku je radio S. Knežević. Album je objavio PGP RTB.

SVILEN KONAC STARI LIPOV LAD (PGP RTB -1987)

Rajkov poslednji zapis zabeležen je 1995. godine, kada je gostovao na Vickovom albumu “Indijanci” istoimene grupe, gde je svirao solo u pesmi “Čuvaj svoju pticu od mene”. Taj album je objavio ITMM iz Beograda.

INDIJANCI INDIJANCI (ITMM -1995)

Rajko je umro 11. aprila 1997. godine u Beogradu. Sahranjen je u rodnom Jarkovcu.