Nikola Čuturilo – Čutura

9. 7. 1962, Banatski Karlovac

Muzičku karijeru započeo je 1976. godine u Beogradu. Prva grupa u kojoj je svirao zvala se KREDIT, a činili su je: Igor Popović, kasnije član grupe JAKARTA (vokal), Časlav Stanković, kasnije član grupe LAKI PINGVINI (gitara), Srđan Đurić, kasnije član grupe LAKI PINGVINI (bas), Milan Bubalo, kasnije član grupe LAKI PINGVINI (bubnjevi) i Čutura (gitara).

KREDIT 1976: Časlav, Srđan, Igor, Milan, Čutura

Ova grupa se brzo raspala. Godine 1977, Čutura i društvo formirali su novu grupu koju nazivaju PAVILJON. Bend su činili: Igor Popović (vokal), Srđan Đurić (bas), Sloba Jurišić – kasnije član MAMA CO CO, TOČAK BEND, DEJAN CUKIĆ I SPORI RITAM BEND (bubnjevi), Saša Lokner – kasnije član INSTRUKTORA (klavijature) i Nikola Čuturilo (gitara). Posle godinu dana rada, Čutura prelazi u grupu BICIKL. Bend su činili: Jovan Stojiljković (vokal), Dragan Spasić (bas), Čeda Petrović – kasnije član grupe GORDI (bubnjevi), Sloba Jurišić, koji se povremeno menjao sa Čedom, i Nikola Čuturilo (gitara).

BICIKL 1980: Čeda, Jovan, Čutura, Spale

Grupa BICIKL je 15. maja 1981. godine objavila singl ploču “Palanačka hronika”/”Dečja pesma” za koji je muziku i tekstove radio Jovan Stojiljković. Izdavač je bio PGP RTB.

BICIKL PALANAČKA HRONIKA DEČJA PESMA (PGP RTB -1981)

Godine 1981, Čutura odlazi u vojsku. Po povratku, 1982. godine, postaje član grupe SILUETE. Tadašnja postava SILUETA je izgledala ovako: Zoran Miščević (vokal), Čeda Petrović (bubnjevi), Mračko (bas), Čutura (gitara) i Joca – Džozi (gitara).

SILUETE 1982: Mračko, Joca, Zoki, Čutura, Čeda

Godinu dana kasnije, 1983. godine, Čutura prelazi u grupu ZAMBA. Taj bend su činili: Bogdan Dragović – Bogi (vokal i bas), Aleksandar Radulović – Futa (vokal i gitara), Predrag Jakovljević – Bata (bubnjevi) i Čutura (vokal i gitara). Album “Udarac nisko” grupe Zamba objavio je Jugoton 11. jula 1983. godine. Pored albuma, objavljen je i propratni singl “Zašto ideš s njim”/”Nesvesno zaljubljen”. Materijal za album i singl sniman je u beogradskom studiju Aquarius, aprila i maja 1983. godine.

ZAMBA
UDARAC NISKO
(JUGOTON -1983)
ZAMBA
ZAŠTO IDEŠ S NJIM NESVESNO ZALJUBLJEN (JUGOTON -1983)

Posle godinu dana rada, grupa se raspala a Čutura prihvata poziv od Gileta – ELEKTRIČNI ORGAZAM da svira turneju s njima. Godine 1984, ELEKTRIČNI ORGAZAM u postavi: Gile (gitara i vokal), Ljuba (klavijature), Grof (bas), Bata (bubnjevi) i Čutura (gitara), kreću na turneju po gradovima ex-Jugoslavije. Septembra 1984, Čutura zauzima Bajagino mesto u Ribljoj čorbi. Van Riblje čorbe, radio je dva teksta za grupu KERBER i njihov album “Seobe”. To su pesme “Blagi Bože podigni me” i “Još samo ovu noć mi daj”. Album objavljuje PGP RTB.

KERBER SEOBE (PGP RTB -1986)

Te godine učestvovao je na snimanju Vickovog solo-albuma “U ritmu srca malog dobošara”, gde je, zajedno sa Đorđem Davidom, pevao sve prateće vokale. Album je objavljen u koprodukciji Komuna – PGP RTB.

VICKO U RITMU SRCA MALOG DOBOŠARA (KOMUNA – PGP RTB -1986)

Iste godine, Čutura sa B. Đorđevićem piše songove za Indexovo Pozorište 202, i pojavljuje se na albumu PEDJE D’BOY-a “Laku noć ti mala”, kao tekstopisac pesme “Obećo sam drugu”, na muziku K. Kovača. Album je objavila TRZ Komuna, zajedno sa PGP RTB-om.

PEDJA D’BOY BEND LAKU NOĆ TI MALA (KOMUNA – PGP RTB -1986)

Godine 1987, Čutura, Džindžer i Stjepan Mihaljinec sviraju na koncertu Arsena Dedića i Bore Đorđevića u beogradskom Teatru T. Sa tog koncerta postoji bootleg izdanje pod nazivom “Arsen & Bora Čorba – Unplugged ’87”.

ARSEN & BORA ČORBA UNPLUGGED ‘87 (BOOTLEG -1987)

Godine 1987, 19 novembra, objavljen je album YU GRUPE “Od zlata jabuka”. Čutura je napisao šest tekstova: “Pogled sa šanka”, “Zvuk na vratima”, “Neko mi treba”, “Ulica kestena”, “Ti si otrov moj” i “Slomljen od istine”. Čutura je na tom albumu pevao i prateće vokale. Album je objavila ZKP RTV Ljubljana.

YU GRUPA OD ZLATA JABUKA (ZKP RTV LJ -1987)

Nekoliko meseci kasnije, Čutura je objavio solo-ploču pod nazivom “9 lakih komada”. Na tom albumu on je autor kompletnog materijala, peva i svira gitaru, a u snimanju su učestvovali: basista Bodan Arsovski (LEB I SOL), basista Žika Jelić (YU GRUPA), bubnjar Dragoljub Đuričić (LEB I SOL, KERBER), bubnjar Ivan Ranković (EKV), klavijaturista Saša Lokner (Instruktori) i gitarista Vlada Negovanović (TUNEL). Specijalni gost u pesmi “Kad je Lojpur svirao” bio je sam Mile Lojpur, legenda beogradske scene s kraja pedesetih i početka šezdesetih godina prošlog veka. Album je objavljen u izdanju ZKP RTV Ljubljana, 16. februara 1988. godine.

ČUTURA & LAKI BEND 9 LAKIH KOMADA (ZKP RTV LJ -1988)

Krajem iste godine, objavljen je album YU GRUPE pod nazivom “Ima nade”. Na tom albumu, Čutura je ponovo napisao šest tekstova: “Zaboravi”, “Divlja mašina”, “Mornar”, “Dunavom šibaju vetrovi”, “Vodi me kući anđele” i “Moj stari band”. Album je objavio PGP RTB 13. oktobra 1988. godine.

YU GRUPA IMA NADE (PGP RTB -1988)

Te godine Čutura je radio muziku za pozorišnu predstavu “Najbolj nori dan” (“Najbolji ludi dan”) za pozorište u Novoj Gorici. Režiser te predstave bio je Paolo Mađeli. Početkom 1989. godine, učestvovao je na snimanju albuma Dejana Cukića “Zajedno”. Napisao je muziku za jednu pesmu i tekstove za sedam pesama, i još je pevao prateće vokale. Za pesmu “Bez tebe” radio je muziku, za pesme “Moja devojka” i “Pruži mi ruke” radio je tekstove sa Vasom, za pesmu “Žute cipele” radio je tekst sa Dejanom Cukićem, a za pesme “Tvoje oči”, “Letnje kiše” i “Ustani”, tekstove je radio sam. Album je objavio PGP RTB 27. februara 1989. godine.

DEJAN CUKIĆ & SPORI RITAM BAND ZAJEDNO (PGP RTB -1989)

Drugi Čuturin solo-album “Raskršće” objavljen je 20. septembra 1989. godine. Čutura je formirao svoju grupu, u kojoj su svirali gitarista Zvonimir Đukić (VAN GOGH), bubnjar Dragoljub Đuričić (LEB I SOL) i basista Dejan Grujić (RUŽ). Producent ploče je bio Saša Habić, a na snimanju su užestvovali: Laza Ristovski, Saša Lokner, Vlada Negovanović i Dejan Cukić, koji je pevao prateće vokale. Sve pesme Čutura je pisao sam, a bio je i koaranžer zajedno sa Habićem. Album je objavio PGP RTB.

ČUTURA RASKRŠĆE (PGP RTB -1989)

Od 14, septembra 1989. godine, Čutura više nije član Riblje čorbe.