Blog

Vesti
18 avgust 2018

Rođendanska „Čorba“ opila pivopije

Na Ušću počeo 16. beogradski „Bir fest“, u centru pažnje jubilej slavnog benda

 Foto: N.Skenderija

Najveći muzičko-pivski festival u Srbiji, beogradski „Bir fest“, počeo je po 16. put na Ušću, a prvo veče obeležio je pre svega, slavljenički koncert „Riblje čorbe“ koja je osnovana pre 40 godina.

Festival koji je u sredu uveče okupio oko 80.000 posetilaca, uz uobičajeno bogatu pivsku ponudu, trajaće sve do nedelje 19. avgusta, a publika od ove godine prvi put uživa u dešavanjima na tri scene, s obzirom na to da je uvedena i alternativna bina.

I dok je Jura Pađen, koji takođe ove godine sa svojim „Aerodromom“ obeležava četiri decenije od nastanka grupe, izvodio neprolazne hitove „Obična ljubavna pesma“, „Kad misli mi vrludaju“, „Stavi pravu stvar na pravo mesto“, publika je, ne mareći za grmljavinu i kišu koja je u tim momentima padala, iz minuta u minut u sve većem broju ispunjavala prostor ispred bine.

„Čorbin“ nastup imao je slavljenički uvod, pa se Ušćem uglas pevalo „Danas nam je divan dan…“. Onu poželjnu, rokenrol grmljavinu, taman kad su prestale kišne kapi, doneo je uvodni rafal „Ja ću da pevam“/“Ja ratujem sam“/“Radiću šta god hoću“, a grupa je na rođendanskom nastupu dobila i specijalnu plaketu radija Beograd 202, za, kako reče legendarni Vlada Janković Džet koji je Bori Đorđeviću uručio priznanje, „50 plus“ hitova na njihovim talasima. Konkretno – 49 hitova nedelje, tri hita godine i jedan hit decenije, „Pogledaj dom svoj, anđele“. Kod Bore i ekipe ni u jednom trenutku se nije osetio umor zbog svirke koju su prethodne noći sve do zore održali u Budvi, a obožavaoci su horskim pevanjem potvrdili da su sjajno prihvatili i pesme „Da tebe nije“ i „Mister perfekt“, koje će se naći na novom albumu. A kapela pevanje „Lutke sa naslovne strane“, prvog hita grupe iz 1978, simbolično bi zaokružilo celu priču, ali su fanovi hteli još, i dobili „Dobro jutro“.

Na glavnoj bini zasvirala je zatim još jedna grupa koja decenijama ispisuje istoriju rokenrola na ovim prostorima, „Partibrejkers“. Frenetičnom reakcijom na mnoge hitove publika je pokazala da se, uz projekte „sa strane“ koji su, u poslednje vreme, bili u centru pažnje kod Caneta i Antona, i te kako zaželela njihovog matičnog benda.

Vreme je zatim bilo da na „Bir festu“ zasija i prva inostrana zvezda za ovu godinu – Rošin Marfi na „Inovejšn“ bini. Na alternativnoj je, do duboko u noć, bilo žestoko uz „Metalika tribjut bend“, „M.O.R.T“ i „Triger“, dok su na glavnoj sceni najuporniji ostali uz „Siks pek“. Dr Nele Karajlić i post-pank velikani „Strenglers“, uz ostale mnogobrojne izvođače, garancija su da će i drugo veče na 16. „Bir festu“ biti za nezaborav.

POJAČANA POLICIJSKA KONTROLA VOZAČA

Saobraćajna policija u sredu uveče je, tokom prve noći „Bir festa“ obavljala pojačanu kontrolu nivoa alkohola u krvi kod vozača u najprometnijim ulicama u Novom Beogradu. Tom prilikom, „Apatinska pivara“ je u okviru kampanje „Kad pijem, ne vozim“ Upravi saobraćajne policije donirala još deset najsavremenijih alkometara sa modernom opremom neophodnom za efikasnu kontrolu saobraćaja. Pivara će tokom trajanja festivala organizovati i takozvane „sigurne vozače“ koji će posetiocima ove manifestacije omogućiti da svojim automobilom bezbedno stignu kući. (S. V.)

PODRŠKA BORI

– Došli smo Dragi i ja da poželimo slavljenicima, „Ribljoj čorbi“, sve najbolje i u narednom periodu. Znamo koliko su oni uradili za jugoslovenski i srpski rokenrol u ovih 40 godina. Tu smo i da podržimo „Partibrejkerse“ a mi nastupamo u petak u 17, takođe na glavnoj sceni – rekao je Žika Jelić iz JU grupe.

POVRATAK VICKA POSLE INFARKTA

Vicko Milatović, bubnjar „Riblje čorbe“ vratio se u sredu uveče na scenu posle pauze zbog drugog infarkta koji je nedavno preživeo.

– Srećom nije bio jak kao prvi pre 11 godina. Menjao me je na prethodnih nekoliko koncerata Miljko Radonjić, sad se odlično osećam. Bilo je super na rođendanskom koncertu, publika je uglas pevala sve pesme sa nama – kaže Vicko.

Izvor: Novosti