Miroslav Milatović – Vicko

9. 5. 1959, Beograd

Muzičku karijeru započeo je 1976. godine u Beogradu. Prva grupa u kojoj je svirao zvala se BORN, a činili su je: Željko Nikolić – kasnije član grupa ZEBRA i ROZE POZE (gitara i vokal), Vladimir Klipa (bas), Miodrag Živadinović – kasnije član VICKO BENDA (klavijature), i Vicko (bubnjevi). Grupa je u početku vežbala kod Gorana Milekića – Limuna, kultnog beogradskog bluz-gitariste, u Kumodraškoj ulici, a kasnije se prebacila u mesnu zajednicu, diskoteku “Palma” na Voždovcu, gde su i održavali igranke svakog vikenda. Pored Beograda grupa je svirala i po Vojvodini (Padina, Samoš, Starčevo). Krajem 1976, došlo je do promene članova, tako da je druga postava BORN-a izgledala ovako: Dušan Lazarević (bas), Željko Nikolić (gitara i vokal) i Vicko (bubnjevi).

BORN 1976: Laki, Vicko, Željko

Posle nekoliko meseci, početkom 1977. godine, vratio se klavijaturista Miodrag Živadinović, a novi pevač postao je Goran Milošević, kasnije član grupe GENERACIJA 5. Ta postava je uglavnom svirala rock’n’roll standarde po Vojvodini i okolini Beograda, ali se bavila i autorskim radom. Iz tog perioda postoji snimak sa probe iz diskoteke “Palma”, sa pet njihovih autorskih pesama na engleskom jeziku. To bootleg izdanje zove se BORN – Demo ‘77.

BORN DEMO ‘77 (BOOTLEG -1986)

Ubrzo se grupa raspala. Laki, Željko i Goran odlaze u grupu Raše Đelmaša ZEBRA, a Vicko se – zajedno sa Rajkom Kojićem – pridružio grupi S.O.S. U leto 1977. godine, Miroslav Aleksić – Miša (bas i vokal), Radislav Kojić – Rajko (gitara) i Miroslav Milatović – Vicko (bubnjevi) počeli su da sviraju koncerte po manjim mestima u okolini Beograda. Tada već postepeno pristupaju autorskom radu, tako da u tom periodu nastaju kosturi nekih kasnijih pesama Riblje čorbe. Posle nekih šest meseci rada, grupa S.O.S. promenila je koncepciju.

S.O.S. 1977: Miša, Vicko, Rajko

Miša je odlučio da pojača program sa dva ženska vokala. Sredinom 1977. godine, grupa je krenula u zajednički rad sa Snežanom Kepa (sestrom bubnjara grupe SMAK) i Oliverom Krpan, pod nazivom S.O.S. I SNOLI.

S.O.S. I SNOLI 1977: Olivera, Vicko, Miša, Rajko, Snežana

U tom sastavu grupa je imala veliki broj nastupa. Posle četiri meseca rada, SNOLI odlaze. Zbog večitog nedostatka frontmena, grupa je stalno tragala za muškim ili ženskim vokalom. Jedno vreme Miša je pregovarao sa Anom Merlini (ex-ZEBRA), ali pregovori nisu dali rezultata. Iz ovog perioda grupe S.O.S. ne postoji nijedan diskografski zapis.

POSLEDNJA POSTAVA GRUPE S.O.S. 1978: Rajko, Vicko, Miša

U ovakvom sastavu grupa S.O.S. je svirala sve do 15. avgusta 1978. godine, kada je oformljena RIBLJA ČORBA, u sastavu: Borisav Đorđević – Bora (vokal), Miroslav Aleksić – Miša (bas), Miroslav Milatović – Vicko (bubnjevi) i Radislav Kojić – Rajko (gitara). Od tog dana Vicko postaje stalni član Riblje čorbe. Prvi Vickov muzički izlet bio je 1982. godine, kada je sa Dušanom Nikolićem – Splićom oformio hevi-metal sastav RATNICI (WARRIORS). Grupu su činili: Dušan Nikolić – Splića, ex – KOTA 19 (vokal), Slobodan Svrdlan – Sloba, ex – GORDI (bas), Dragan Deletić – Delta (gitara), Zoran Konjević – Zoki (gitara) i Miroslav Milatović – Vicko (bubnjevi). Po Vickovoj zamisli, trebalo je da RATNICI načine dva demo-materijala – jedan na srpskom, a drugi na engleskom jeziku. Materijal na engleskom jeziku je urađen, a na srpskom je samo započet, jer je Vicko otišao u vojsku.

RATNICI (WARRIORS), PRVA POSTAVA, 1982: Delta, Sloba, Splića, Vicko, Zoki

Odmah po Vickovom odlasku, RATNICI (WARRIORS), bez Dragana Deletića – Delte, pojačani kanadskim gitaristom Douglasom Plattom, snimili su maksi-singl sa dve pesme na engleskom i dve na srpskom jeziku, a zatim i LP-ploču. Oba izdanja 1983. godine izbacuje PGP RTB. Zadovoljni ugovorom koji su dobili od Attic recordsa, WARRIORS – bez Vicka i Delte – odlaze u Kanadu. Godinu dana kasnije, snimili su kanadsku verziju albuma. Raspali su se 1986. godine. Iz tog perioda postoje sledeći tonski zapisi (Vicko je svirao samo na demo snimcima iz 1982. godine):

WARRIORS
DEMO TAPES ‘82 (BOOTLEG -1982)
WARRIORS
RATNICI WARRIORS (Mini LP, PGP RTB -1983)
WARRIORS
WARRIORS (LP, PGP RTB -1983)
WARRIORS
WARRIORS (ATTIC -1984)

Sredinom 1984. godine, Vicko je izašao iz vojske i nastavio rad sa izmenjenom postavom Riblje čorbe. Vickov solistički prvenac, album “U ritmu srca malog dobošara” pojavio se u prodaji 28. oktobra 1986. godine. Na ovom albumu Vicko je pevao, a svirali su: Miodrag Živadinović – Mićko (gitara), Dragan Deletić – Delta (gitara), Dragan Gajić – Gaja, kasnije član grupe ROZE POZE (bas), Zoran Radovanović – Baki, kasnije član grupe GENERACIJA 5 (bubnjevi), a Kornelije Bata Kovač snimio je klavijature i uradio produikciju albuma. LP je objavljen kao prvenac izdavačke kuće Komuna, u sklopu PGP RTB-a.

VICKO
U RITMU SRCA MALOG DOBOŠARA
(KOMUNA – PGP RTB -1986)
VICKO BAND
UŽIVO BEOGRAD ‘86
(BOOTLEG -1986)

Vicko je promovisao album sa desetak manjih svirki u okolini Beograda i nastupima na raznim manifestacijama (Hit Beograda 202 i dr.). Za tu priliku oformio je sviračku postavu VICKO BAND-a koju su činili: Gaja (bas), Vicko (vokal), Toma Babović (klavijature), Mićko (gitara), Baki (bubnjevi), a kasnije se priključio i Zoran Veljković – Kiza, ex-U ŠKRIPCU (gitara).

VICKO BAND, PRVA POSTAVA, 1986: Baki, Toma, Vicko, Gaja, Mićko

Posle tri meseca, Vicko je raspustio grupu zbog obaveza prema Ribljoj čorbi. Godine 1989, na albumu grupe KARIZMA pod nazivom “Vreme je za nas”, zajedno sa Đorđem Davidom i Draganom Deletićem – Deltom, Vicko je pevao prateće vokale. Album je objavljen u izdanju PGP RTB-a.

KARIZMA VREME JE ZA NAS (PGP RTB -1989)

Vickov sledeći muzički izlet zabeležen je 1990. godine, na projektu koji je nosio radni naziv DELTA PROJECT. U toj grupi su bili: Dragan Deletić – Delta (gitara), Željko Marinović, kasnije član grupe KS AND SUNSHINE BAND (vokal i klavijature), Slavko Radosavljević, kasnije član grupe INDIJANCI (bas) i Vicko (bubnjevi). Tokom 1990. godine grupa je vredno vežbala u prostorijama beogradskog Doma omladine i ubrzo napravila demo-snimke. Pošto je odsvirao bas na tim demo-snimcima, basista Slavko odlazi u DI LUNA BLUES BAND a na njegovo mesto došao je Stevan Nimčević – Steva (ex – VIKTORIJA, ANA STANIĆ, BORKO, itd).

DELTA PROJECT 1990: Željko, Delta, Vicko, Steva

Iz tog perioda postoje demo-snimci, najpre sa basistom Slavkom a onda sa basistom Stevom. Nedugo potom, Delta i Željko odlaze za Ameriku, i grupa se raspada.

DELTA PROJECT DEMO TAPES ‘90 (BOOTLEG -1990)

Početkom 1993. godine, Vicko se priključio starom tezgaroškom bendu OLD SPICE, koji je oformio Sava Jojić. Vicko je svirao s njima uglavnom kada Čorba nije radila (u takozvanim “rupama “). Postava OLD SPICE-a 1993. godine izgledala je ovako: Sava Jojić (gitara i vokal), Slavko Radosavljević (bas) i Vicko (bubnjevi). U tom periodu su evidentirane sledeće svirke:
– Beograd (Splav Gusar – Blok 70) – 27 puta
– Beograd (Proslava kod Pece Popovića) – 1 put
– Beograd (Kafe Tačka – Dom omladine) – 1 put
– Boljevci (Restoran Green peace) – 2 puta
– Beograd (K.S.T. – Bašta) – 2 puta
– Beograd (S.K.C. – Bašta) – 1 put
– Beograd (S.K.C. – Hol) – 1 put
– Beograd (S.K.C. – Jazz club Miša Blam) – 1 put
– Pančevo (Kafe Coupe) – 2 puta
– Beograd (Club Mašinac – Mašinski Fakultet) – 1 put
– Beograd (Club Gustav Blues – Boško Buha) – 9 puta
– Valjevo (Club Central) – 1 put
– Bečej (Club Riff) – 1 put
– Beograd (TV nastup, III Kanal Uživo – Čekajući Metroa) – 1 put
– Beograd (K.S.T.) – 1 put
– Beograd (Banket Doma omladine) – 1 put
– Novi Sad (Club Atrijum) – 1 put

U periodu od 5. jula 1993. do 9. februara 1994. godine, grupa je imala 56 nastupa. Na bootlegu OLD SPICE – Uživo ‘94, postoje neki tonski zapisi iz tog perioda.

OLD SPICE UŽIVO 1994 (BOOTLEG -1994)

Od februara 1994, grupi se pridružila basistkinja Olivera Dragićević – Skvo, namesto Slavka Radosavljevića.

OLD SPICE 1994: Sava, Vicko, Skvo

OLD SPICE su svirali rock’n’roll standarde: BLACK SABBATH, DEEP PURPLE, JIMI HENDRIX, itd. To su bile uglavnom klupske svirke. Sredinom 1994. godine, Riblja čorba je imala veliku turneju po bivšoj SR Jugoslaviji. Kao predgrupa, svirala je grupa BABE Žike Milenkovića. Pošto Čavke nije mogao da dođe na svirku 5. maja 1994. u Novom Sadu, Vicko ga je zamenio. Taj koncert je snimljen na bootleg izdanju BABE “Uživo, Novi Sad 1994”.

BABE UŽIVO, NOVI SAD 1994 (BOOTLEG -1994)

Godine 1994, 19. jula, Vicko je napravio novu grupu, kojoj je dao ime INDIJANCI. Krajem godine INDIJANCI su napravili demo-snimak u Studiju Adam za svoj prvenac. Snimatelj i producent bio je Vlada Barjaktarević – koji je iste te godine postao član Riblje čorbe. Prva postava Indijanaca izgledala je ovako: Vicko (Poglavica) – vokal, Miljko Radonjić (Jež koji sedi, član grupe BLOCK OUT) – bubnjevi, Slavko Radosavljević (Orlov kljun) – bas i Goran Repinc (Pustinjski skočimiš) – gitara. Godine 1995, 16. aprila, INDIJANCI su ušli u Studio Vesa u Košutnjaku, da snime album “Indijanci”. Gosti na albumu su bili: Rajko Kojić, koji je odsvirao solo u pesmi “Čuvaj svoju pticu od mene”, i Igor Milatović (Vickov sin), koji je pričao u pesmi “Tra la, la”. Vicko je u to vreme izjavljivao da INDIJANCI sviraju jedan novi pravac u rok-muzici koji je nazvao hevi-prc-rok, a to je hevi svirka sa erotskim Tekstovima. Izdavač albuma bio je ITMM iz Beograda. Posle nekoliko održanih svirki, basista Slavko Radosavljević napustio je bend, a na njegovo mesto došao je Zoran Miletić (Kurje oko), bivši član grupe KARIZMA.

INDIJANCI (POSTAVA 1), 1994-96: Vicko, Repa, Slavko, Miljko INDIJANCI (POSTAVA 2), 1996-98: Miljko, Repa, Vicko, Zoki

Sa novim basistom, INDIJANCI su otišli u Suboticu, i u Studiju K23 počeli snimanje drugog albuma pod nazivom “Ne može biti veselije”. Album je objavio HI FI Centar 4. juna 1997. godine. Tom prilikom održana je promocija u SKC.-u, gde su INDIJANCI – zajedno sa KRALJEVSKIM APARTMANOM i INSTRUKTOROM NELETOM – promovisali album uživo. Iz tog perioda postoje sledeći tonski zapisi:

INDIJANCI
DEMO ‘94 (BOOTLEG -1994)
INDIJANCI
INDIJANCI (ITMM -1995)
INDIJANCI
NE MOŽE BITI VESELIJE (HI FI CENTAR -1997)
INDIJANCI
UŽIVO ‘97 (BOOTLEG -1997)

Godine 1996, na solo-albumu B. Đorđevića “Njihovi dani”, Vicko je imao dve pesme na Borine tekstove: “Seljačine” i “Zabela” i učestvovao je u aranžmanima i pevao prateće vokale. Album je objavio SIM Radio Bijeljina, a kasnije reizdala produkcija One Records.

BORA ČORBA NJIHOVI DANI (SIM RADIO BIJELJINA -1996)

Krajem 1998. godine, na trećem albumu grupe MINĐUŠARI Vicko je napisao tekst na muziku L. Ardalića. Pesma se zove “Ako sada odeš” a izdavač CD-a bio je Lazarević – Produktion.

MINĐUŠARI III (LAZAREVIĆ PRODUKTION -1998)

Iste godine, Vicko, zajedno sa reperom Goranom Kostićem ŠABANOTTI-jem počinje snimanje njegovog prvog albuma “Strah od pletenja”. Na tom albumu Vicko se pojavljuje kao autor muzike, producent, snimatelj, pevač refrena i melodijskih deonica i muzičar koji je odsvirao sve instrumente. Album je objavio HI FI Centar 1998. godine.

ŠABANOTTI STRAH OD PLETENJA (HI FI CENTAR -1998)

Sredinom te godine, Vicko nastupa sa Goranom na festivalu u Budvi sa pesmom “BU-2”, gde je Kostić radio tekst a Vicko muziku i aranžman.

BUDVA ‘98 MEDITERANSKI MUZIČKI FESTIVAL (KOMUNA -1998)

Krajem 1998. godine, Vicko i Šabanotti zajedno rade pesmu za festival u Herceg Novom. Pesma se zvala “Šatro Italijan”, gde je, opet, Kostić radio tekst a Vicko muziku. U Herceg Novom ŠABANOTTI je nastupao bez Vicka. Početkom 1999. godine, Vicko je svirao kraću turneju po Republici Srpskoj sa grupom Minđušari (Banja Luka, Prijedor…). Vicko je 24. jula 1999. godine svirao bas u grupi KRALJEVSKI APARTMAN kada su gostovali kao predgrupa Ribljoj čorbi. Taj snimak postoji na bootleg izdanju Kraljevskog apartmana “Uživo Novi Sad 1999”.

KRALJEVSKI APARTMAN UŽIVO NOVI SAD 1999 (BOOTLEG -1999)

Početkom 2000. godine, zajedno sa Željkom Savićem i Milićem Vukašinovićem, Vicko je gostovao na YU HEVI METAL kompilaciji “Scream until YU like it”, u pesmi “Hard rocker”, koju je Željko Savić radio specijalno za ovu kompilaciju. Pored toga što sva trojica pevaju, Mića je odsvirao gitare, Vicko bas, a Žejlko je programirao bubanj i odsvirao klavijature. Album se pojavio u izdanju Rock Express Records 2000. godine.

SCREAM UNTIL YU LIKE IT (ROCK EXPRESS RECORDS -2000)

Iste godine, Vicko se pojavio kao tekstopisac pesme “Znak zveri” na albumu KRALJEVSKOG APARTMANA “Izgubljen u vremenu”. Album objavljuje Rock Express Records 2000. godine.

KRALJEVSKI APARTMAN IZGUBLJEN U VREMENU (ROCK EXPRESS RECORDS -2000)

2000. godine radio je na drugom ŠABANOTTI-jevom albumu “Pink Frojd”, koji je 2001. godine izdao ITMM iz Beograda. Tu se pojavljuje kao autor, koautor, koproducent i pevač, zajedno sa Željkom Savićem.

ŠABANOTTI PINK FROJD (ITMM -2001)

Početkom 2002. godine, na trećem albumu Kraljevskog Apartmana “Rocker”, Vicko je potpisan kao autor teksta pesme “Crni konjanici”. Album je izdao Rock Express Records.

KRALJEVSKI APARTMAN ROCKER (ROCK EXPRESS RECORDS -2002)

Sredinom 2002. godine, u studiju “London”, Vicko je započeo snimanje dečijeg albuma “Dečaci o devojčicama”. Pozvao je devet svojih kolega da gostuju na albumu – Đorđa Davida, Bajagu, Boru Čorbu, Bilija Kinga, Žiku Milenkovića, Inspektora Blažu, Pileta (Alisa), Đuleta (Van Gogh) i Dejana Cukića. Na albumu se nalazi deset pesama (deset ženskih imena) i svako od njih pevao je po jednu pesmu. Desetu je otpevao Vicko, koji je bio autor svih tekstova i muzike. Klavijature je svirao Vasil Hadžimanov, a gitare i produkciju je radio Danilo Pavićević. Sredinom 2003. godine, album je objavljen u izdanju Kanal D Production.

VICKO DEČACI O DEVOJČICAMA (KANAL D PRODUCTION -2003)

U jesen 2003. godine, Vicko pomaže svojim prijateljima iz lista “Bre” u realizaciji projekta THE BREND-a, albuma “Ja da ti pevam”. Snimalo se u Studiju 6 Radio Beograda, a Vicko je svirao bubnjeve u četiri pesme – “Oprosti nam Slobo”, “Zenica blues”, “Šta da radim kad ne mogu” i “Avionu sklepaću ti krila”. Izdavač albuma bio je PGP RTS.

THE BREND JA DA TI PEVAM (PGP RTS -2003)

Početkom 2005. godine radio je sa grupom DŽOKER iz Beograda koju su činili: Ivana Mladenović (vokal), Imer Ajdinović (gitara), Ljubiša Dimitrijević (bas) i Vicko (bubnjevi). Grupa je u Čorbinim “pauzama” svirala domaće rock’n’roll standarde u Beogradu i okolini.

DŽOKER 2005: Imer, Ivana, Vicko, Ljuba

Na koncertu grupe Alogia, koji je održan 13.05.2005. godine u beogradskom SKC-u, zajedno sa Džindžerom Vicko se pojavljuje kao specijalni gost i svira u pesmi “Gde si u ovom glupom hotelu”. Taj živi album početkom 2006. godine objavljuje beogradska izdavačka kuća One Records.

ALOGIA PRIČE O VREMENU I ŽIVOTU LIVE AT SKC 13.05.2005 (ONE RECORDS – 2006)

Tokom leta 2006. godine Vicko zajedno sa ostalim članovima Riblje čorbe svira i peva na albumu “Pesme severa” zvezdinih navijača – delije sever. Taj album je rađen u studiju “Riblja Čorba” a producirao ga je Bora Đorđević. Objavili su ga navijači za svoje lične potrebe.

PESME SEVERA PESME NAVIJAČKE GRUPE “DELIJE SEVER” (DELIJE SEVER – 2006)

Početkom 2007. godine, zajedno sa Nikolom Zorićem, Hanom Vučićević i Draškom Jankovićem, Vicko radi na dečijem albumu “ Ekološka žurka “ beogradskog dečijeg hora “ HORISLAVCI “. Tu je uradio muziku i tekstove za pesme – “ Na tebi je da odlučiš “ i “ Ekološki čuvari “ a muziku i tekst za pesmu “ Epsova deca “ uradio je zajedno sa Hanom Vučićević. Producira i aranžira, zajedno sa Nidžom i Hanom, prvih pet pesama a u njima i svira gitare. Taj album, krajem Marta 2007. godine, objavljuje One Records samo za potrebe E.P.S. – a.

HORISLAVCI EKOLOŠKA ŽURKA (ONE RECORDS – 2007)

Zatim iste godine Vicko svira bubnjeve na albumu ’’RADIJSKI FESTIVAL 07 – Vol.1’’ u pesmi ’’Kroz trnje do zvezda’’ za koju je Bora radio muziku i tekst a koju je odpevao Najda – pevač grupa: SMAK, GENERACIJA 5, itd…). Izdavač tog albuma je ’’ FERAS S, S MUZIKA ’’. Orijentacioni datum izlaska je kraj 2007. godine.

RADIJSKI FESTIVAL 07
VOL. 1 (FERAS S, S MUZIKA – 2007)

Mada je celokupan materijal snimljen još 2006 – 2007 godine, album ’’ Samo pokušavam da živim’’, Beogradske rokerke Olivere Dragićević – Skvo, početkom 2008. objavljuje Beogradska izdavačka kuća ’’Rock Express Records ’’ . Na tom albumu Vicko je radio muziku i tekst zajedno sa Oliverom za dve pesme : ’’Kao kapi kiše’’ i ’’Dobra stara vremena’’. U tim pesmama je i svirao bubnjeve.

OLIVERA DRAGIĆEVIĆ – SKVO
SAMO POKUŠAVAM DA ŽIVIM (ROCK EXPRESS RECORDS – 2008)