Miroslav Aleksić – Miša

16. 8. 1953, Beograd – 29. 11. 2020, Beograd

Muzičku karijeru započeo je u Beogradu 1970. godine. Prva grupa u kojoj je svirao zvala se ROYALI, a činili su je: Saša (klavijature), Spasa (bubnjevi), Srle (ritam gitara) i Miša (bas i vokal). Ovoj postavi se kasnije pridružio i gitarista Dragan Štulović – Štuks, kasnije član grupe S.O.S. Svirali su, uglavnom, na školskim igrankama u Jednaestoj beogradskoj gimnaziji. Godine 1970, u organizaciji emisije “Veče uz radio” održano je takmičenje školskih bendova na kojem su ROYALI zauzeli drugo mesto. Pobedila je grupa HRIST I LUCIFER, u kojoj su svirali Boris i Tucko, danas poznati režiseri. Sledeće godine Miša odlazi u Ameriku preko organizacije “American Field Service”, da tamo završi četvrti razred gimnazije (Pikesville High School). Vrlo brzo se upoznao sa drugim muzičarima koji su pohađali istu školu, i tako je nastao rokabili bend pod nazivom SHI-MA-FUH (Ši-ma-fa) – što je bila skraćenica najčešće američke psovke (shit mother fucker).

SHI-MA-FUH, USA 1971

Bend je svirao samo rock’n’roll obrade, i to uglavnom pesama tada veoma popularnog američkog benda ŠA-NA-NA. Miša nije bio oduševljen ovom svirkom jer je tada bio fasciniran tvrđim zvukom i muzikom grupa GRAND FUNK, LED ZEPPELIN, DEEP PURPLE. Zato je, po povratku u Jugoslaviju 1972. godine, oformio bend S.O.S. Mnogi su ovaj bend zvali “Sos”, iako je ideja bila da naziv benda bude skraćenica za poziv u pomoć. Čak je i na reklamnim plakatima bio slogan: “Ako vam je hitno potrebna pomoć u vidu dobre muzike, pozovite u pomoć grupu S.O.S.”

PRVA POSTAVA GRUPE S.O.S. 1972: Štuks, Tasa, Stiv, Miša

Grupa je prvo nastupala kao kvartet, u postavi: Dragan Štulović – Štuks (gitara), Aleksandar Tasić – Tasa (gitara), Stevan Stevanović – Stiv (bubnjevi) i Miša (bas i vokal). Kada je Tasa napustio bend, S.O.S. je nastavio kao trio. U toj postavi svirali su punih pet godina (1972-76).

NAJPOZNATIJA POSTAVA GRUPE S.O.S. 1972: Štuks, Stiv, Miša

Bend je svirao svuda – po Vojvodini, na socijalističkim slavama, na raznim smotrama, dobrotvornim koncertima, gitarijadama (Trstenik ‘73, Tesla ‘74, Hit paradi ‘74)… Miša je u to vreme komotno mogao da bude profesor geografije, s obzirom da je često svirao u mestima koja postoje samo na vojnim kartama.


DIPLOMA DODELJENA GRUPI S.O.S. – Miši Akeksiću, 1973.

Grupa S.O.S. snimila je za PGP RTB tri singl-ploče: “Nestvaran san”/”Stari sat” (1973), “Tražim”/”Magnovenje” (1974), “Čovek i pčela”/”Znam kako je” (1975) i jednu ploču zajedno sa grupom ZAJEDNO: “O, ruk ćale”/”Glavna ulica”.

S.O.S.
NESTVARAN SAN STARI SAT (PGP RTB -1973)
S.O.S.
TRAŽIM MAGNOVENJE (PGP RTB -1974)
S.O.S.
ČOVEK I PČELA ZNAM KAKO JE (PGP RTB – 1975)
S.O.S. I ZAJEDNO
O, RUK ĆALE GLAVNA ULICA (PGP RTB -1975)

U ovom periodu Miša je 1973 godine gostovao na albumu POP MAŠINE “Kiselina” gde je odsvirao dve bas deonice i to u pesmama: “Povratak zvezdama” i “Slika iz prošlih dana”. Album objavljuje PGP RTB.

POP MAŠINA KISELINA (PGP RTB -1973)

U jesen 1975. godine, na albumu “Veče uz radio”, zajedno sa Lazom Ristovskim i grupom ZAJEDNO, grupa S.O.S. je odsvirala jednu pesmu koja se zvala kao i album – “Veče uz radio”. Miša i Laza su pisali muziku na Glišićev tekst, a Bora je pevao sa grupom ZAJEDNO. Pesma je snimana u Studiju 5 PGP RTB-a. Izdavač je Produkcija gramofonskih ploča Radio Televizije Beograd.

VEČE UZ RADIO (PGP RTB -1975)

Godine 1976, grupa S.O.S. je svirala sa Srđanom Marjanovićem po mestima oko Beograda, a dva meseca su svirali (gotovo svakog dana) u dansing sali Doma omladine. Iz tog perioda postoji jedan singl Srđana Marjanovića i prijatelja. Na A strani pesma “Mala Maja” a na B strani pesma “Leptir”. Na tom singlu su svirali Stiv (bubnjevi), Srđan (gitara i vokal) i Miša (bas). Objavio ga je 12. februara 1976. godine PGP RTB.

SRĐAN MARJANOVIĆ I PRJATELJI MALA MAJA LEPTIR (PGP RTB -1976)

Ta saradnja sa Srđanom se posle godinu dana prekida a Miša dolazi na ideju da za prvi LP grupe S.O.S. koji je imao radni naziv “Prvi poziv” a koji je trebalo da izađe početkom 1977. godine, pozajmi pevača (kolegu) Boru Đorđevića. Materijal je snimljen u Studiju 5 PGP RTB-a. Album nikada nije objavljen jer se trakama izgubio svaki trag. Samo se na bootleg izdanju “S.O.S. – Anthology ‘73 – ’76” nalazi pesma “Trag”, jedina sačuvana sa tog nestalog albuma.

S.O.S. ANTHOLOGY ‘73 – ‘76 (BOOTLEG -1978)

U leto 1977. godine, grupu su napustili Štuks i Stiv, a na njihovo mesto došli su Radislav Kojić – Rajko (gitara) i Miroslav Milatović – Vicko (bubnjevi).

S.O.S. 1977: Miša, Vicko, Rajko

Posle pola godine rada, Miša je odlučio da pojača program sa dva ženska vokala i krene u rad sa Snežanom Kepa (sestrom bubnjara SMAK-a) i Oliverom Krpan. Svirali su pod nazivom S.O.S. I SNOLI.

S.O.S. I SNOLI 1977: Snežana, Vicko, Miša, Rajko, Olivera (PLAKAT)

Iz ovog perioda grupe S.O.S. ne postoji nijedan diskografski zapis. U ovakvom sastavu grupa je imala znatan broj nastupa. Posle četiri meseca rada, Snežana i Olivera su otišle, a S.O.S. je nastavio sa radom kao trio. Zbog večitog nedostatka frontmena, grupa je neprekidno tragala za vokalom. Jedno vreme je Miša pregovarao sa Anom Merlini (ex-ZEBRA), ali pregovori nisu dali rezultata.

POSLEDNJA POSTAVA GRUPE S.O.S. 1978: Rajko, Miša, Vicko (NALEPNICA)

U ovakvom sastavu grupa je svirala sve do 15. avgusta 1978. godine, kada je, na sastanku u “Šumatovcu” napravljena nova grupa RIBLJA ČORBA. Novi bend činili su: Borisav Đorđević – Bora (vokal), Miroslav Aleksić – Miša (bas), Radislav Kojić – Rajko (gitara) i Miroslav Milatović – Vicko (bubnjevi). Od tog dana Miša je stalni član Riblje čorbe. Mišin prvi muzički izlet zabeležen je 1983. godine, kada je – zajedno sa Bajagom – učestvovao u pravljenju pesama za album Zdravka Čolića “Šta mi radiš”. Tom prilikom uradili su dve pesme: “Afrika” i “Tvoje oči”. Muziku su radili zajedno, a tekstove je pisao Bajaga.

ZDRAVKO ČOLIĆ ŠTA MI RADIŠ (JUGOTON -1983)  

Iste godine, Miša je producirao album grupe WARRIORS. Album je objavio PGP RTB 7. septembra 1983. godine.

WARRIORS WARRIORS (PGP RTB -1983)

Krajem 1983. godine – zajedno sa Bajagom – pisao je pesme za album Biljane Petrović “Pesme sa autoputa”. Miša je radio muziku za pesmu “Čekajući taksi”, na Bajagin tekst, a muziku za pesmu “Nemoj da misliš da je ova pesma za tebe” uradio je zajedno sa Bajagom. Tekst je radio Bajaga. Album je izašao u izdanju produkcije Sarajevo disk. Sledeće godine – ponovo zajedno sa Bajagom – Miša je pisao pesme za album Biljane Petrović “Ne veruj muškarcima”. Miša je pisao muziku a Bajaga tekstove za pesme “Zasviraj mi rock’n’roll” i “Mrzim sećanja”. Album je sniman u studiju “Druga maca”, a izdao ga je Diskos.

BILJANA PETROVIĆ PESME SA AUTOPUTA (SARAJEVO DISK -1983)BILJANA PETROVIĆ NE VERUJ MUŠKARCIMA (DISKOS -1984)

Početkom juna 1993. godine – zajedno sa B. Đorđevićem, V. Barjaktarevićem i V. Božinovićem – Miša je producirao album sa muzikom iz pozorišne predstave “Tamna je noć”. Album je izdao UPC Vuk Karadžić Kult, samo u promotivne svrhe.

TAMNA JE NOĆ (UPC VUK KARADŽIĆ KULT -1993)

Sledeći Mišin muzički izlet zabeležen je na albumu “Tao” pevačice JAZZY BELL. Pisao je muziku za četiri pesme: “Nemoj” (tekst Bajaga), “Bitlsi” (tekst G. Janković), “Znam” (tekst G. Janković) i “Jesen” (tekst G. Janković). Pored muzike radio je i aranžmane za pesme “Ljubav” i “Magle”, a bio je i muzički producent albuma. Album je objavio PGP RTS.

JAZZY BELL TAO (PGP RTS -1993)

Godine 1994, producirao je CD MINĐUŠARA “Idem do kraja” koji su izdali PGP RTS i WIT.

MINĐUŠARI IDEM DO KRAJA (PGP RTS I WIT -1994)

Iste godine sarađivao je sa Mandom radeći muziku za dečiji album “Životinje i ljudi”. Na tekstove Bore Đorđevića, Miša je radio četiri pesme: “Beli meda”, “Bube”, “Ale i bauci”, a jednu – “Slonovska” – napisao je zajedno sa Džindžerom. Album je objavio ZAM.

MANDA ŽIVOTINJE I LJUDI (ZAM -1994)

Sredinom 1996. godine, na Borinom solo-albumu “Njihovi dani”, Miša je učestvovao u pravljenju aranžmana i bio koproducent, zajedno sa M. Popovićem, V. Barjaktarevićem i B. Đorđevićem. Album je objavio SIM Radio Bijeljina, a kasnije ONE records.

BORA ČORBA NJIHOVI DANI (SIM RADIO BIJELJINA -1996)

Godine 1998, na albumu RUN GO-a “Daleko je ljubav i mir”, Miša je radio muziku na Borine tekstove, i to u pesmama: “Ti me uništavaš”, “Znaj” i “Od Đavola crnja”. Miša je bio producent albuma. Album je objavila produkcija City Records.

RUN GO DALEKO JE LJUBAV I MIR (CITY RECORDS -1998)  

Sledeći Mišin izlet zabeležen je 2002. godine, kada je bio koproducent na albumu grupe PROZOR “Noćas mora pasti”. Album je izdao PGP RTS.

PROZOR NOĆAS MORA PASTI (PGP RTS -2002)

U jesen 2003. godine, na albumu THE BREND-a “Ja da ti pevam”, zajedno sa Džindžerom, Vickom, Borom i Nikolom svirao je bas u pesmi “Avionu sklepaću ti krila”. Izdavač tog albuma je PGP RTS.

THE BREND JA DA TI PEVAM (PGP RTS -2003)

Tokom leta 2006. godine Miša zajedno sa ostalim članovima Riblje čorbe svira i peva na albumu “Pesme severa” koji su osmislili zvezdini navijači – delije sever. Album je sniman u studiju “Riblja Čorba” a objavili su ga lično navijači samo za svoje potrebe.

PESME SEVERA PESME NAVIJAČKE GRUPE “DELIJE SEVER” (DELIJE SEVER – 2006)

2007. Miša svira bas u pesmi ’’Kroz trnje do zvezda’’za koju je Bora radio muziku i tekst a koju je odpevao Najda – pevač grupa: SMAK, GENERACIJA 5, itd…). Ona se nalazi na albumu ’’Radijski festival 2007-Vol.1’’ a izdavač tog albuma je ’’FERAS S, S MUZIKA’’. Orijentacioni datum izlaska je kraj 2007. godine.

RADIJSKI FESTIVAL 07
VOL. 1 (FERAS S, S MUZIKA – 2007)