Momčilo Bajagić – Bajaga

19. 2. 1960, Bjelovar

Muzičku karijeru započeo je u Beogradu 1974. godine. Njegova prva grupa zvala se T.N.T. Ime je dobila po družini iz kultnog stripa “Alan Ford”, koga su članovi benda obožavali. Grupu su činili: Svetozar Čortan – Čoki (gitara), Zoran Stanarević – Čupko (bas), Dragan Đerić – Đera (bubnjevi) i Momčilo Bajagić – Bajaga (vokal). Prvi koncert grupa T.N.T održala je za Dan mladosti 25. maja 1974 u Beogradu. Ta svirka je bila i jedini nastup T.N.T-a u toj postavi. Basista je uskoro otišao, pa je Bajaga, pored vokala, preuzeo i bas gitaru. Posle raspada T.N.T-a, Bajaga se u leto 1976. godine našao u grupi OFI. Grupa je dobila ime po svom “idejnom vođi” Tomislavu Stojkoviću, zvanom Toma Ofinger. Toma je svirao klavijature, Đera bubnjeve a Bajaga je bio basista. Ova postava je imala prizvuk onoga što su u to vreme svirali EMERSON LAKE & PALMER. Ubrzo su u grupu došli novi pevač Živorad Milenković Žika i gitarista Kendža. U toj postavi grupa OFI je održala jedini koncert u Žikinoj Dizajnerskoj školi. Za tu priliku Žika je obrijao glavu, posuo je belim puderom i stavio bele rukavice. Pošto je Toma Ofinger ubrzo napustio bavljenje muzikom, grupa OFI se raspala, a Bajaga, Đera i novi orguljaš Dragan Pliško dali su se u potragu za gitaristom. Gitaristu su pronašli u Domu omladine, a čovek se zvao Radislav Kojić – Rajko. Po njegovom dolasku grupa je dobila novo ime GLOGOV KOLAC. Svoj prvi i jedini koncert održali su u Uljmi (Vojvodina) 1977. godine. Krajem 1978. godine, Rajko je doveo Bajagu u svoju novu grupu – Riblju čorbu. Bajaga je prešao sa bas-gitare na ritam-gitaru. Nova postava Riblje čorbe izgledala je ovako: B. Đorđević – Bora (vokal), M. Aleksić – Miša (bas), M. Milatović – Vicko (bubnjevi), R. Kojić – Rajko (gitara) i Bajaga (gitara). Bajaga je u Ribljoj čorbi bio od januara 1979. do jula 1984. godine. Za to vreme, dosta je radio i van matičnog benda. 1980. godine, pisao je tekstove za prvi singl grupe BULEVAR “Moje bezvezne stvari”/”Nemam ništa važno da te pitam”. Izdavač singla bio je Jugoton.

BULEVAR MOJE BEZVEZNE STVARI – NEMAM NIŠTA VAŽNO DA TE PITAM (JUGOTON -1980)

Krajem 1980. godine, ponovo je radio za grupu BULEVAR na njihovom drgom singlu, i to tekstove za sledeće pesme: “Nestašni dečaci” i “Moja lova tvoja lova”. Ploča je izašla u prodaju 11. decembra 1980. godine u izdanju Jugotona.

BULEVAR NESTAŠNI DEČACI – MOJA LOVA TVOJA LOVA (JUGOTON -1980)

Naredne, 1981. godine, pisao je tekst za pesmu “Vesele devojčice” na prvom albumu grupe BULEVAR “Loš i mlad”. Album je objavio PGP RTB 5. oktobra 1981. godine.

BULEVAR LOŠ I MLAD (PGP RTB -1981)

Sredinom 1981. godine, na albumu POP-ROK – Beogradsko proleće ‘81, Bajaga se pojavljuje kao tekstopisac pesme “Rodbina” grupe BRAĆA. Album je objavio PGP RTB 11. maja 1981.

POP – ROK BEOGRADSKO PROLEĆE ‘81 (PGP RTB -1981)

Bajagin sledeći muzički izlet zabeležen je 1983. godine, kada na albumu “Pesme sa autoputa” Biljane Petrović radi tekstove za tri pesme – “Čekajući taksi” (na muziku Miše Aleksića), “Pesma sa autoputa” (na muziku Biljane Petrović) i “Nemoj da misliš da je ova pesma za tebe” (na svoju i Mišinu muziku). Album je objavila produkcija Sarajevo disk.

BILJANA PETROVIĆ PESME SA AUTOPUTA (SARAJEVO DISK -1983)

Sredinom 1983. godine, na albumu Zdravka Čolića “Šta mi radiš”, napisao je dva teksta na svoju i Mišinu muziku – “Afrika” i “Tvoje oči”. Album je objavio Jugoton.

ZDRAVKO ČOLIĆ ŠTA MI RADIŠ (JUGOTON -1983)

Iste godine, Bajaga je pisao tekstove za album Slađane Milošević “Neutral design”. Tu je uradio tekstove za pesme “Das licht von Kairo” (Svetla Kaira), “Klovn i smrt” i “Neko je tu”. Taj album, i propratni singl “Miki, Miki”/”Das licht von Kairo”, objavio je Jugoton.

SLAĐANA MILOŠEVIĆ
NEUTRAL DESIGN
(JUGOTON -1983)
SLAĐANA MILOŠEVIĆ
MIKI, MIKI – DAS LICHT VON KAIRO
(JUGOTON -1983)

Na mini-albumu grupe WARRIORS – mada to nigde ne piše – Bajaga je napisao tekstove za pesme “Kad me ljubiš” i “Skini tu ploču”. Album je objavio PGP RTB 5. jula 1983. godine.

WARRIORS RATNICI (PGP RTB -1983)

Krajem 1983. godine, Bajaga je napisao tekst za naslovnu pesmu mini-albuma Rajka Kojića “Ne budi me bez razloga”. Rajkov mini-album objavio je PGP RTB 11. oktobra 1983. godine.

RAJKO KOJIĆ NE BUDI ME BEZ RAZLOGA (PGP RTB -1983)

Godine 1984, 26. januara, PGP RTB je objavio Bajagin prvi solo-album “Pozitivna geografija”. Bajaga je kompletan autor svih pesama, svira gitaru i peva. Na albumu su svirali: Vlada Golubović (bubnjevi), Krle i Nele (gitare), Neša Japanac (bas) i Kornelije – Bata Kovač (klavijature). Trombon je odsvirao Kire Mitrev a Ivan Švager je svirao klarinet. Prateće vokale su pevali: Cukić, Cvele, Bora Longa, Kovač i Nele. Album je sniman u Bajaginom stanu i u Studiju 5 PGP RTB-a, novembra i decembra 1983. godine.

BAJAGA POZITIVNA GEOGRAFIJA (PGP RTB -1984)

Iste godine, Bajaga je opet radio za Biljanu Petrović na albumu “Ne veruj muškarcima”, i to u sledećim pesmama:, “Ne veruj muškarcima” (muziku i tekst), “Zasviraj mi rock’n’roll” (muzika Miša Aleksić, tekst Bajaga), “Ne daj se za novce” (muziku i tekst), “Mrzim sećanja” (muzika Miša Aleksić, tekst Bajaga) i “Vračara” (muzika i tekst – Bajaga). Album je objavio Diskos 1984. godine.

BILJANA PETROVIĆ NE VERUJ MUŠKARCIMA (DISKOS -1984)

Iste godine producirao je prvi album beogradskog sastava BEZOBRAZNO ZELENO “1”, koji je izdao PGP RTB.

BEZOBRAZNO ZELENO 1 (PGP RTB -1984)

Na albumu “Katastrofa” grupe ASKA Bajaga je pisao tekstove za pesme “Ulice mračne nisu za devojke” i “Sviraj još jednom istu pesmu”. Album je objavio Diskos 1984. godine.

ASKA KATASTROFA (DISKOS -1984)