Vladimir Barjaktarević – Vlada

22. 5. 1961, Beograd

Muzičku karijeru započeo je u Beogradu 1978. godine sa grupom ŽIZON. Grupu su činili: Živko Odabašić (bubnjevi) i Zoran Odabašić (vokal i bas), osnivači grupe, zatim Dragan (gitara) i Vlada (klavijature). Ova grupa je uglavnom svirala po mesnim zajednicama Čukarica i Banovo Brdo. Posle dve godine rada, Vlada je otišao u vojsku i grupa se raspala. Kada se vratio iz vojske, 1981. godine, počeo je da radi sa grupom ETEN, u kojoj su svirali: Vule (bas), Savo (gitara i vokal), Miša (bubnjevi ) i Vlada (klavijature). U studiju 13 Radio Beograda, grupe je napravila demo-snimke za dve pesme. Svoju jedinu svirku imali su na Brucošijadi u Beogradu, pored raznih drugih izvođača. Ubrzo potom, grupa se raspala, a Vlada je počeo da se bavi studijskim radom u studiju Andre i Gospe (A & G) i studiju Ratka Ostojića (Akvarius). Svoj prvi projekat, album “Uz rijeku” riječke grupe FIT, radio je 1988. godine. Na tom albumu Vlada je bio snimatelj, a producent je bio Milan Mladenović (EKV). Taj album objavio je PGP RTB.

FIT UZ RIJEKU (PGP RTB -1988)

Sledeće, 1989. godine, radio je celu turneju, oko šezdeset koncerata, grupi OKTOBAR 1864, kao ton-majstor na ozvučenju. Iste godine snimao je i producirao prvi album beogradske grupe KARIZMA, koji se zvao “Vreme je za nas”. Album je objavio PGP RTB 1989. godine.

KARIZMA VREME JE ZA NAS (PGP RTB -1989)

Sledaće, 1990. godine, radio je na projektu koji je nosio radni naziv DELTA PROJECT. Vlada je učestvovao kao snimatelj na prvom delu CD-a.

DELTA PROJECT DEMO TAPES ‘90 (BOOTLEG -1990)

Postava grupe VAN GOGH, u kojoj je još uvek bio bubnjar Srba Radivojević, snimila je prvo pilot-singl “Gubiš me”/”Tvojim imenom” a zatim i drugi zvanični album “Svet je moj”. I na singlu i na albumu Vlada je bio snimatelj i producent.

VAN GOGH
GUBIŠ ME TVOJIM IMENOM (PGP RTB -1990)
VAN GOGH
SVET JE MOJ (PGP RTB -1991)

Zatim Srba odlazi i svira sa Giletom (EL. ORGAZAM) na njegovom solo-albumu. Godine 1991, Vlada je postao član grupe VAN GOGH. Ta, takozvana “obnovljena” postava izgledala je ovako: Zvonko Đukić – Đule (gitara i vokal), Aleksandar Barać – Aca (bas), Vladan Cvetković (bubnjevi) i Vlada (klavijature).

VAN GOGH 1991: Đule, Vlada, Aca, Vladan

Tokom 1991. godine, ova postava svirala je turneju po Srbiji. Na drugom albumu grupe KARIZMA, koji se zvao “U snovima”, Vlada je opet radio kao snimatelj i producent. Album je objavio PGP RTB.

KARIZMA U SNOVIMA (PGP RTB -1991)

Slede}e godine, na albumu “S one strane duge”, Vlada je svirao u pesmi grupe VAN GOGH “Strast”, a potpisan je i kao producent. Album je objavljen u koprodukciji Zenith Media Studio I Marcon AG.

S ONE STRANE DUGE (ZENITH MEDIA STUDIO I MARCON AG. -1992)

Posle ovog snimka Vlada je napustio grupu VAN GOGH. Početkom 1993. godine, radio je na prvom albumu grupe NEVERNE BEBE kao asistent snimatelja. Album je objavila produkcija Take It Or Leave It iz Beograda.

NEVERNE BEBE I (TAKE IT OR LEAVE IT -1993)

Iste godine, na albumu “Tao” pevačice JAZZY BELL, Vlada je svirao klavijature i bio aranžer u pesmama: “Put” i “Kraljica noći”. Album je objavio PGP RTS.

JAZZY BELL TAO (PGP RTS -1993)

Krajem 1993. godine, uoči albuma “Zbogom Srbijo”, Bora je radio muziku za pozorišnu predstavu “Tamna je noć”. Zvao je Vladu da mu bude programer, snimatelj, aranžer i klavijaturista na tom projektu. Pošto mu se dopalo kako je Vlada to uradio, pozvao ga je na snimanje albuma “Zbogom Srbijo”, a posle toga i u bend. Vlada je postao zvanični član Riblje čorbe 20. februara 1994. godine, na svirci u Bačkoj Palanci.

TAMNA JE NOĆ (UPC VUK KARADŽIĆ KULT -1993)

Van Riblje čorbe, Vlada je sarađivao i sa Bajagom. Godine 1994, na Bajaginom albumu “Ni na nebu ni na zemlji”, Vlada je radio kao snimatelj u sedam pesama: “Naslovna tema” (verzija I), “Ni na nebu ni na zemlji”, “Moji drugovi” (verzija I), “Beograd ’93”, “Ni na nebu ni na zemlji” (instrumentalna verzija), “Moji drugovi” (verzija II) i “Naslovna tema” (verzija II). Taj album objavio je PGP RTS.

BAJAGA MUZIKA IZ FILMA “NI NA NEBU NI NA ZEMLJI” (PGP RTS -1994)

Te godine Vlada je radio i na Mandinom albumu “Životinje i ljudi”. Pisao je muziku za tri pesme: “Kuče” (zajedno sa Borom), “Klizava” i “Indijanci”. Svirao je klavijature u svim pesmama i bio tonski snimatelj. Album objavljuje ZAM.

MANDA ŽIVOTINJE I LJUDI (ZAM -1994)

Na drugom albumu grupe MINĐUŠARI Vlada je radio kao ton-majstor i programer. Taj album objavili su WIT i PGP RTS. U to vreme radio je i kao tonac na koncertu grupe VAMPIRI u Sava centru, na Dan zaljubljenih. Sa tog koncerta postoje snimci koji do sada nisu objavljeni.

MINĐUŠARI IDEM DO KRAJA (WIT – PGP RTS -1994)

Krajem 1994. godine, radio je kao snimatelj i producent na demo-snimcima Vickovog bena INDIJANCI. Snimci su rađeni u studiju Adam, a nalaze se na bootleg izdanju “Indijanci – demo ’94”.

INDIJANCI DEMO ‘94 (BOOTLEG -1994)

Snimanje prvog albuma grupe INDIJANCI počelo je 16. aprila 1995. godine u studiju Vesa u Košutnjaku. Vlada je radio kao snimatelj i producent. Album je iste godine objavila izdavačka kuća ITMM.

BORA ČORBA NJIHOVI DANI (SIM – RADIO BIJELJINA -1996)

Iste godine, radio je kao producent i programer u pesmi Saše Dragića “Sumnjam”, koja je rađena za MESAM – POP FESTIVAL ‘96, a koju je pevala Snežana Jandrlić. Ta pesma se nalazi na albumu “MESAM ’96” koji je izdao PGP RTS. Pesma je snimana u studiju O.

MESAM POP FESTIVAL (PGP RTS -1996)

Godine 1998, na albumu pevača RUN GO-a “Daleko je ljubav i mir”, Vlada je radio muziku za tri pesme: “Matorac”, “Majstori” i “Zona sumraka”, aranžmane za osam pesama “Matorac”, “Prijatelju dovedi svirače”, “Majstori”, “Ljubav i mir”, “Balkan”, “Od đavola crnja”, “Zona sumraka” i “Miris Dunava”. Programirao je sve instrumente sem gitara, i svirao klavijature. Album je objavio City Records.

RUN GO DALEKO JE LJUBAV I MIR (CITY RECORDS -1998)

Sledeći Vladin muzički izlet zabeležen je 2001. godine, kada na Borinom projektu “Bora Čorba i lavovi” (džingl za kladionicu “Lavovi”) radi kao snimatelj, svirač i programer. Taj singl izdali su “Lavovi” u promotivne svrhe.

BORA ČORBA & LAVOVI (LAVOVI -2001)

Godine 2002., na albumu “Dr. Under” grupe VAN GOGH svirao je klavijature u pesmi “Klupko”, programirao neke instrumente, radio kao snimatelj i producent. Album je objavio HI FI Centar.

VAN GOGH DR. UNDER (HI FI CENTAR -2002)

Iste godine, na trećem albumu grupe OK BAND, Vlada se pojavljuje u ulozi snimatelja. Album je objavio City Records.

OK BAND III (CITY RECORDS -2002)

Od 1. septembra 2002. godine, Vlada više nije član Riblje čorbe.