Vidoja Božinović – Džindžer

3. 10. 1955, Beograd

Muzičku karijeru započeo je u Beogradu 1974. godine. Prva grupa u kojoj je svirao zvala se DIM BEZ VATRE. U grupi su svirali: Laza (gitara i vokal), Svetozar (bubnjevi), Aleksa (bas) i Džindžer (gitara). Grupa je imala samo par nastupa, među njima jedan u klubu “Simonida” (Zvezdara teatar) u Beogradu. Posle godinu dana rada grupa se rasformirala. Godine 1975, Džindžer prelazi u grupu MIRJAN. Bend su činili: Pane (gitara), Marinko (bubnjevi), Zoran (bas) i Džindžer (gitara). Bend je postojao godinu dana. Već krajem 1976. godine Džindžer pristupa grupi POP MAŠINA, u kojoj je svirao njegov rođeni brat Svetozar Božinović – Zoran. Tadašnja postava POP MAŠINE izgledala je ovako: Dušan Petrović – Duda (bas), kasnije član GENERACIJE 5, Dušan Đukić – Đuka (bubnjevi), Zoran Božinović (gitara i vokal) i Džindžer Božinović (gitara).

POP MAŠINA, POSLEDNJA POSTAVA 1976: Đuka, Džindžer, Zoran, Duda

Godine 1977, POP MAŠINA je u toj postavi snimila singl ploču za PGP RTB, sa numerama “Moja pesma” i “Uspomena”. Singl je objavljen 25. marta 1977. godine.

POP MAŠINA MOJA PESMA – USPOMENA (PGP RTB -1977)

Iste godine, POP MAŠINA je nastupala na POP PARADI -1. Na dvostrukom albumu sa snimcima sa te manifestacije – pored DEMONA, TAČA, ZLATNIH PRSTIJU, TIME-a, PARNOG VALJKA i DRUGOG NAČINA – nalaze se i dve pesme POP MAŠINE – “Moja pesma” i “Sećanje”. Album je objavio PGP RTB.

POP PARADA – 1 (PGP RTB -1977)

Već krajem 1977. godine, POP MAŠINA je prestala sa radom. Početkom 1978, Džindžer prelazi u grupu DAH koju je još održavao Goran Manojlović, brat Zlatka Manojlovića. Ta postava grupe DAH izgledala je ovako: Goran (klavijature), Zdenko (bas), Đuka (bubnjevi), Latke (vokal) i Džindžer (gitara).Grupa je u toj postavi svirala godinu dana. Godine 1979, Džindžer se priključio poslednjoj postavi grupe OPUS: Miodrag Okrugić – Mive (klavijature), Slobodan Orlić – Boba (bas), Vladan Dokić (bubnjevi), Zoran Dašić (gitara), Dragan Baletić (vokal) i Džindžer (gitara).

GRUPA OPUS, POSLEDNJA POSTAVA 1979. Daša, Dragan, Džindžer, Mive, Boba, Vladan

Bend se raspao posle šest meseci. Iz tog perioda postoje demo-snimci rađeni u Studiju 6 Radio-Beograda. Opus je tom prilikom snimio tri pesme.

OPUS DEMO ‘79 (BOOTLEG -1979)

Iste te, 1979. godine, kao gost GENERACIJE 5, Džindžer je snimio pet pesama za potrebe PGP RTB-a, za Titove sletove. Pored Džindžera, u projektu su učestvovali: Goran Milošević (vokal), Dušan Petrović – Duda (bas), Boban Đorđević – Boža (bubnjevi) i Dragoljub Ilić – Ilke (klavijature). Taj materijal se nalazi na bootleg izdanju GENERACIJA 5 – Pesme o Titu.

GENERACIJA 5 PESME O TITU (BOOTLEG -1979)

Početkom 1980. godine, formirana je ROK MAŠINA. Prva postava je izgledala ovako: Robert Nemeček – Robi (bas), Vladan Dokić (bubnjevi), Zoran Božinović (vokal i gitara) i Džindžer (gitara).

ROK MAŠINA PRVA POSTAVA 1980: Vladan, Robi, Zoran, Džindžer

Te 1980. godine, ROK MAŠINA je objavila singl za PGP RTB sa pesmama “Vatra” i “Bilo mi je bolje”.

ROK MAŠINA VATRA BILO MI JE BOLJE (PGP RTB -1980)

Početkom 1981. godine, Rok mašina je nastupila u Zagrebu na manifestaciji “Pozdrav iz Beograda”. Iste te godine, u studiju MS u Beogradu snimili su album koji će izaći za Jugodisk pod nazivom “Rok mašina”. Pored šest novih pesama, album će doneti i ponovo snimljene pesme “Vatra” i “Bilo mi je bolje”, prethodno objavljene na singlu.

ROK MAŠINA ROK MAŠINA (JUGODISK -1981)

Godine 1982, na mesto Vladana Dokića dolazi Boban Đorđević-Boža (bubnjevi), tako da je druga postava ROK MAŠINE izgledala ovako: Robi (bas), Boža, član GENERACIJE 5 (bubnjevi), Zoran (gitara i vokal) i Džindžer (gitara). Međutim, iste godine ROK MAŠINA se raspala. Poslednji nastup im je bio u septembru 1982. godine na BROF-u, u Hali Pionir. Godine 1983, objavljen je mini-LP “Izrod na granici”, na kome se nalazi pesma “Bilo mi je bolje” sa poslednjeg koncerta, pored četiri pesme spremljene za album koji nikada nije objavljen.

ROK MAŠINA IZROD NA GRANICI (JUGODISK -1983)

Godine 1983, Džindžer je gostovao na drugom albumu grupe BALKAN “Na brdovitom Balkanu” svirajući neke solo-deonice na električnoj gitari, i to u sledećim pesmama: “10 kg neto”, “Profi men”, “Ostavi trag” i “Svečanost”. Album je, takođe, objavio Jugodisk.

BALKAN NA BRDOVITOM BALKANU (JUGODISK -1983)

Posle toga Džindžer je svirao po klubovima sa jazz grupom INTERACTION sve do septembra 1984. godine, kada je postao član Riblje čorbe. Prvi njegov muzički izlet van Čorbe zabeležen je 1986. godine, kada je svirao gitare na Borinom muzičkom projektu za pozorišnu predstavu “Siroti mali hrčki”. Taj album je sniman u decembru 1986. godine u studiju Enca Lesića “Druga maca” a objavio ga je PGP RTB, samo za potrebe predstave, 8. januara 1987. godine.

SIROTI MALI HRČKI (PGP RTB -1987)

Godine 1987, svirao je – zajedno sa Nikolom Čuturilom i Stjepanom Mihaljinecom – na koncertu Arsena Dedića i Bore Đorđevića u beogradskom Teatru na Terazijama. Sa tog koncerta postoji bootleg izdanje pod nazivom Arsen & Bora Čorba – Unplugged ‘87.

ARSEN & BORA ČORBA UNPLUGGED ‘87 (BOOTLEG -1987)

U leto 1988. godine, Džindžer je svirao na koncertu u Ljubljani, Cankarjev dom, sa Arsenom Dedićem, Zoranom Predinom, Stjepanom Mihaljinecom i Borom Đorđevićem. Sledeći Džindžerov muzički izlet zabeležen je 1992. godine, a to je album “S one strane duge”, gde je svirao gitare u pesmi “Decu ti neću oprostiti”. Tu se, kao gost, pored Džindžera pojavljuje i Dejan Cukić, koji peva zajedno sa Borom. Taj album je objavila produkcija Zenith Media Studio i Marcon AG.

S ONE STRANE DUGE (ZENITH MEDIA STUDIO I MARCON AG -1992)

Početkom 1993. godine, Džindžer je gostovao na prvom albumu grupe BABE “Slike iz života jednog idiota”. Svirao je u pesmama “Noć bez sna” i “Ruska serija”. Album je objavila beogradska izdavačka kuća ITV MELOMARKET (kasnije ITMM).

BABE SLIKE IZ ŽIVOTA JEDNOG IDIOTA (ITV MELOMARKET -1993)

Iste godine u Studiju Pink Željka Mitrovića učestvovao je u snimanju muzike za pozorišnu prestavu Kult-a TAMNA JE NOĆ. Taj mini-album objavio je UPC Vuk Karadžić Kult samo za potrebe prestave.

TAMNA JE NOĆ (UPC VUK KARADŽIĆ KULT -1993)

Krajem godine, Džindžer je gostovao na albumu “Tao” pevačice JAZZY BELL, gde je pisao muziku za pesmu “Grad” i svirao sve gitare. Album je objavio PGP RTS 9. decembra 1993.

JAZZY BELL TAO (PGP RTS -1993)

Sledeći Džindžerov muzički izlet zabeležen je na albumu “Idem do kraja” grupe MINĐUŠARI, 1994. godine. Svirao je gitare u pesmama “Poljubi me nežno” i “Idem do kraja”. Album su objavili WIT i PGP RTS.

MINĐUŠARI IDEM DO KRAJA (WIT – PGP RTS -1994)

Iste godine, Džindžer je gostovao na Mandinom albumu “Životinje i ljudi”, gde je svirao sve gitare i radio, na Borine tekstove, muziku za dve pesme – “Slonovska” (zajedno sa Mišom Aleksićem) i “Uspavanka”. Album je objavio ZAM.

MANDA ŽIVOTINJE I LJUDI (ZAM -1994)

Krajem 1995. godine, Džindžer se pojavljuje kao gost na albumu “Lažne slike o ljubavi” grupe BABE. Taj album je sniman u studiju Vesa u Košutnjaku. Tu je Džindžer svirao gitare u devet pesama: “Lažne slike o ljubavi”, Rob love (Himna radu)”, Ko me tero”, “Mesnica””, “Parodija života (Rolna)”, “Ćuretina (Da sam znao da se igram ludom glavom)”, “Luda žena”, “Bluz iz Srbije” i “Neću treći svetski”. Album je objavio PGP RTS.

BABE LAŽNE SLIKE O LJUBAVI (PGP RTS -1995)

Sledeći Džindžerov muzički izlet beležimo 1996. godine, kada je gostovao na albumu Bore Đorđevića “Bora Čorba – Njihovi dani”. Tu je svirao sve gitare. Izdavač albuma bio je SIM Radio Bijeljina. Kasnije, reizdala ga je produkcija ONE Records.

BORA ČORBA NJIHOVI DANI (SIM RADIO BIJELJINA -1996)

Iste godine, Džindžer je gostovao u pesmi Saše Dragića “Sumnjam”, koja je rađena za MESAM Pop Festival ‘96, na tekst G. Jankovića, a koju peva Snežana Jandrlić. Kao aranžer potpisan je Vlada Barjaktarević, a kao izdavač PGP RTS.

MESAM POP FESTIVAL ‘96 (PGP RTS -1996)

Tokom 1997. i 1998. godine, u studiju Laze Ristovskog, Džindžer je svirao gitare na trećem albumu MINĐUŠARA. Izdavač albuma je Lazarević Produktion.

MINĐUŠARI III (LAZAREVIĆ PRODUKTION -1998)

Sledeći Džindžerov muzički izlet zabeležen je iste te 1998. godine, na albumu RUN GO-a “Daleko je ljubav i mir”. Tu je takođe svirao gitare. Izdavač tog albuma je City Records.

RUN GO DALEKO JE LJUBAV I MIR (CITY RECORDS -1998)

Sredinom 2000. godine, na albumu grupe MAG “Zaljubljeni”, Džindžer se pojavljuje kao gost koji je svirao sve električne gitare. Kao izdavač tog albuma potpisan je City Records.

MAG ZALJUBLJENI (CITY RECORDS -2000)

Početkom 2001. godine u studiju Ego Željka Savića , Džindžer je svirao sve gitare na albumu “Pink Frojd” beogradskog repera ŠABANOTTI-ja. Izdavač tog albuma je ITMM iz Beograda.

ŠABANOTTI PINK FROJD (ITMM -2001)

Iste te 2001. godine, gostovao je na albumu Dejana Cukića “Kalendar”, gde je svirao gitare u pesmi “Marina”. Album je objavio BK Sound.

DEJAN CUKIĆ AND SPORI RITAM BAND KALENDAR (BK SOUND -2001)

Na kraju 2001. godine, zajedno sa Borom Đorđevićem i Vladom Barjaktarevićem, snimio je džingl za kladionicu Lavovi. Taj mini-album objavila je kladionica “Lavovi” u promotivne svrhe.

BORA ČORBA & LAVOVI (LAVOVI -2001)

Godine 2002, Džindžer se pojavljuje na snimanju albuma “Pred Bogom” grupe MAG. Na tom albumu je svirao sve električne gitare. Izdavač je City Records.

MAG PRED BOGOM (CITY RECORDS -2002)

Sledeće 2003. godine, Džindžer gostuje na živom albumu Dejana Cukića i Spori Ritam Banda. Album je sniman u Beogradu 16. novembra 2002. godine, uživo u Sava Centru. Džindžer je svirao u pesmi “Marina”. Izdavač albuma je BK Sound.

DC & SRB QSC LIVE (BK SOUND -2003)

U jesen 2003. godine, Džindžer je gostovao na albumu “Ja da ti pevam” grupe THE BREND. Svira je gitaru u dve pesme – “Neke su stranke lagale birače” i “Avionu sklepaću ti krila”. Izdavač tog albuma je PGP RTS.

THE BREND JA DA TI PEVAM (PGP RTS -2003)

Početkom 2004. godine, zajedno sa Borom Đorđevićem i Vladom Barjaktarevićem, snimio je džingl za fudbalski klub Železnik iz Beograda, pesmu koja se zove “Lavovi u Evropi”. Tu pesmu su objavili Lavovi samo za svoje potrebe.

LAVOVI U EVROPI (LAVOVI -2004)

Na koncertu grupe Alogia održanog 13.05.2005. godine u beogradskom SKC-u, Džidžer se zajedno sa Vickom pojavljuje kao specijalni gost i svira u pesmi “Gde si u ovom glupom hotelu” za koju je on radio muziku. Taj živi album početkom 2006. godine objavljuje One Records.

ALOGIA PRIČE O VREMENU I ŽIVOTU LIVE AT SKC 13.05.2005 (ONE RECORDS – 2006)

Početkom 2006. Godine Džindžer gostuje na ambijentalnom albumu Jana Nemečeka (sina Roberta Nemečeka sa kojim je Džindzer svirao u Rock mašini) After Image. Album sadrzi DVD I CD izdanje, Džindžer se pojavljuje samo na CD-u u pet-šest tema. Izdavač ovog albuma je MCF Records iz Beograda.

JAN NEMEČEK AFTER IMAGE (MCF Records – 2006)

Tokom leta 2006. godine Džindžer zajedno sa ostalim članovima Riblje čorbe svira i peva na albumu “Pesme severa” kojeg su osmislili navijači – delije sever i realizovali ga uz pomoć Riblje čorbe. Taj album je sniman u studiju “Riblja Čorba”. Producirao ga je Bora Đorđević a navijači su ga objavili za svoje potrebe.

PESME SEVERA PESME NAVIJAČKE GRUPE “DELIJE SEVER” (DELIJE SEVER – 2006)

2007. Džindžer svira gitare u pesmi ’’Kroz trnje do zvezda’’ za koju je Bora radio muziku i tekst a koju je odpevao Najda – pevač grupa: GENERACIJA 5, SMAK, itd…). Ona se nalazi na albumu ’’ Radijski festival 2007 – Vol. 1’’ a izdavač tog albuma je ’’ FERAS S, S MUZIKA ’’. Orijentacioni datum izlaska je kraj 2007. godine.

RADIJSKI FESTIVAL 07
VOL. 1 (FERAS S, S MUZIKA – 2007)

Mada je celokupan materijal snimljen još 2006 – 2007 godine, album ’’ Samo pokušavam da živim ’’, Beogradske rokerke Olivere Dragićević – Skvo, početkom 2008. objavljuje Beogradska izdavačka kuća ’’Rock Express Records ’’. Na tom albumu Džidžer je svirao gitare u dve pesme : ’’ Kao kapi kiše ’’ i ’’ Dobra stara vremena ’’.

OLIVERA DRAGIĆEVIĆ – SKVO
SAMO POKUŠAVAM DA ŽIVIM (ROCK EXPRESS RECORDS – 2008)