Hronologija – 2004

1. januar.

Prvi dan posle dočeka Nove 2004. godine svirali smo na prepunom trgu u Budvi. Veseli Crnogorci su non-stop bacali petarde na binu, a mi smo skakutali i trzali se kao da imamo tikove. Na kraju koncerta pušten je predivan vatromet. Ceo naš nastup direktno je prenosila crnogorska televizija.

156

BUDVA, TRG, 2004.

13. januar.

Isto kao i 2001, srpsku novu godinu smo dočekali svirajući na trgu u Podgorici, uz vatromet i trubače.

30. mart.

Bora Đorđević je zvanično postao savetnik ministra za kulturu u Vladi Republike Srbije Dragana Kojadinovića.

157

BORA U SVOJOJ KANCELARIJI, 2004.

2-3. april.

Išli smo u Makedoniju i svirali u Strumici u Sportskoj sali “Park” a sutradan u Skopju, u Skopskom sajmu. Karte za oba koncerta bile su unapred rasprodate.

6. maj.

Zbog velikog interesovanja, u samostalnoj državi Sloveniji održali smo po drugi put koncert u Ljubljani u Hali “Tivoli”. Kao gosti koncerta, pre nas su nastupili slovenačka grupa Carina i Van Gogh. I ovog puta atmosfera je bila usijana. tako da smo na kraju odsvirali bis.

158

LJUBLJANA, HALA TIVOLI, 2004.

12. maj.

Svirali smo humanitarni “Koncert za Kosovo” u Sava-centru u Beogradu. Sav prihod išao je našima na Kosovu.

30. maj.

Ponovo smo svirali u Sava-centru, ovog puta na oproštajnom koncertu Đorđa Marjanovića. Pored ostalih izvođača, mi smo svirali dve pesme: “Natali” (pesma Đorđa Marjanovića) i “Pogledaj dom svoj, anđele”. Bili smo ispraćeni burnim aplauzom.

3. jul.

Zajedno sa Zabranjenim pušenjem, imali smo veliki koncert na beogradskom Ušću. Bilo je trideset hiljada ljudi. Pošto je najavljeno Pušenje a umesto njih izašao No Smoking Orchestra, narod je svašta bacao na binu i Kusturica je posle pola sata prekinuo nastup. Koncert se zvao “Ostajte ovde”, što je bila ozbiljna poruka svima od srpskih rokera. Pored nas i No Smoking Orchestra nastupili su još: Negativ, Blaža, Klinika, Bjesovi, Alogija, Roze poze, Abonos, Leonardo, Zid mortal, Far, Propaganda 117, Bandolero (iz Nemačke), Kraljevski apartman, Histerija, Đorđe David i drugi. Cela fešta je trajala dvanaest sati, da bi, na kraju, kao šlag na tortu bio pušten veliki vatromet. Ovim koncertom Čorba je proslavila više od četrvrt veka postojanja. Sutradan su sve novine hvalile ovaj rokerski hepening. Odjekivali su naslovi: “Starci ipak dobro prže”, “Ovacije na Ušću”, „Srpski Vudstok na beogradskom Ušću“, “Čorba zapržio čorbu”.

159

BEOGRAD, UŠĆE, 2004.

12. jul.

Svirali smo u Vršcu na proslavi petnaestogodišnjice Trećeg kanala. Mada publika to nije osetila, nama se nije sviralo, jer je tog dana umro Zoran Božinović, Džindžerov rođeni brat. Uz puno tuge i bola u sebi, uspeli smo nekako da odsviramo taj koncert a da niko ništa ne primeti.

25. avgust.

Kao podrška našim takmičarima, išli smo u Grčku na Olimpijske igre 2004. Zajedno sa Van Goghom svirali smo na trgu u Atini za naše učesnike Olimpijade. To sve je direktno prenosio Treći kanal.

160

ATINA, GRČKA, 2004.

17 – 18. septembar.

Svirali smo dva uzastopna koncerta u Švajcarskoj, u Cirihu. Naš domaćin je bio Simo Pavlović a njegova Restaurant – Disco & Konzert Saal-a zvala se Grodoonia. Bilo je puno naših ljudi koji rade u Švajcarskoj, a atmosfera je oba dana bila žestoka.

161

ŠVAJCARSKA, CIRIH, GRODOONIA, 2004.

25 – 26. septembar.

Ponovo smo svirali u Makedoniji, i to u Đevđeliji u sportskoj hali, i u Velesu u diskoteci Down – Town. Prvog dana u Đevđeliji, pre koncerta je bilo tako jako nevreme da ceo grad nije imao struju. Mislio sam da od koncerta neće biti ništa, a onda je sve prestalo i vreme se potpuno promenilo. U oba mesta smo održali sjajne koncerte. Makedonska publika je definitivno uvek uz nas.

162

ĐEVĐELIJA I VELES, 2004.

25. decembar. HI Fi Centar je objavio Čorbinu kompilaciju pod nazivom “1994 – 2004”. Na tom CD-u se nalazi dvadesetjedna pesma iz perioda 1994 – 2004. godine.

31. decembar. Novu 2005. godinu dočekali smo svirajući na trgu u Bijeljini, uz standardni vatromet i trubače. Momci koji su stajali u prvim redovima do iznemoglosti su se bacali po bini, a jedan od njih je u naletu veselja uspeo ozbiljno da povredi glavu. Hitna pomoć je brzo došla po njega a mi smo nastavili program.