Hronologija – 1998

13. januar.

Svirali smo na Trgu Republike na rokerskom dočeku srpske nove godine. Pored nas, svirali su i Generacija 5, Rambo, Pušenje i Van Gogh. Mi smo nastupili poslednji i, uz veliki vatromet i ovacije, zatvorili spektakl.

4. april.

Ponovo smo svirali u Parizu. Kao gosti koncerta, pre nas su se pojavili Van Gogh i Peđa The Boy. Ovog puta bilo je to u prepunom La Cigale-u. Primetio sam tada da je došlo i puno mlade publike (8-10-12 godina), koja je sve pesme znala napamet i pevala sa nama.

117

ČORBA ISPRED LA CIGALE-a, 1998; VICKO, SRBA I ĐULE NA GROBU DŽIMA MORISONA

16. oktobar.

Prvi grad koji smo svirali na našoj prvoj američkoj turneji bio je Njujork, a zatim Los Anđeles i Čikago. U Njujorku smo svirali u dvorani Udruženja za etičku kulturu na istočnoj obali, blizu Central parka na Menhentu, u srcu države Njujork. Čim smo izašli na binu, odmah smo ostvarili pravi i iskren odnos sa publikom, a sve ostalo je išlo kao podmazano. U sali se još dugo posle bisa orilo “Hoćemo još, hoćemo još“… Negde oko 500-600 ljudi je puna srca otišlo kući, bar smo im na kratko zalečili nostalgijske rane. Sutradan, jedan naslov iz novina je glasio “Riblja čorba zapalila Njujork”. Tog dana smo već bili u Los Anđelesu, a te večeri nastupali smo u klubu “Soho”. Na koncert nam je došao Vlade Divac i sa nama otpevao par pesama. Ostali smo tri-četiri dana na obali družeći se sa Divcem, Firčijem (EKV), Božom (Generacija 5) i ostalim našim drugarima, slikali se na plaži gde se snimala čuvena američka serija “Čuvari plaže”, a onda lagano krenuli za Čikago. U Čikagu smo svirali u Congress Theatre-u, i ovaj koncert je prošao odlično. Bila je to veoma uspešna turneja.

118

RIBLJA ČORBA U NJUJORKU I LOS ANĐELESU, 1998

119

RIBLJA ČORBA, USA TOUR 1998.

16. novembar.

Drugi put sviramo u Londonu, i to isto u klubu “Zlatni papagaj”. Klub je, kao i obično, bio dupke pun, a mi smo bili ekstra raspoloženi, tako da je to veče i druženje sa publikom bilo super. Ovog puta ostali smo malo duže i dobro se islikali po Londonu.

120

RIBLJA ČORBA U LONDONU 1998.

Decembar.

Svirali smo tri koncerta u Makedoniji, i to: Ohrid (sportska hala), Skopje (SRC “Kale”) i Bitolj (sportska hala). Hala “Kale” u Skopju bila je prepuna. Izgledalo je kao da su se Makedonci i Makedonke uželeli dobrog rok-zvuka. Orilo se “Boro, majstore”. Sa ta tri koncerta uspešno smo završili sezonu.

121

ULAZNICA ZA KONCERT U SKOPJU 1998.