Hronologija – 1997

Januar.

Bora odlazi za Južnoafričku Republiku i tamo odlično prolazi.

14. februar.

U Čačku počinje Čorbina “Velika turneja po slobodnim gradovima Srbije”, a završava se u Trebinju. Na turneji je odsvirano osamnaest gradova. Posete su svuda bile odlične. Od te turneje zvanični menadžer Riblje čorbe postaje Gane Pecikoza. Tokom turneje, kao predgrupe Čorbe, svirali su Babe, Indijanci i Aleluja.

110

ČAČAK, HALA BORAC, 1997.

5. april.

Objavljen je CD i kaseta „Treći srpski ustanak“ – kompilacija „revolucionarnih“ pesama snimljenih u periodu od 1981. do 1997. godine. Objavili smo i tri nove pesme – „Snage opozicije“, „Pacovi iz podruma“ i „Volim i ja vas“. Izdavači su bili „Čorba rekords“ i „Naša krmača“. Istog dana trebalo je da sviramo beogradski koncert na Trgu slobode, ali svirka nije održana iz razloga poznatih Skupštini grada. Koncert je pomeren za kraj maja na stadionu Tašmajdan, posle našeg povratka iz Kanade.

15. maj.

Iz Montreala je krenula naša kanadska turneja. Svirali smo Monteral, Toronto i Vankuver.

111

TORONTO (WAREHOUSE), 1997: VLADA, DŽINDŽER I VICKO, VANCOUVER (SCHOOL AUDITORIUM): ČORBA NA BINI

31. maj – 1. jun.

Zbog velikog interesovanja održali smo dva koncerta na Tašmajdanu. Na svakom koncertu je bilo po jedanaest hiljada ljudi. Kao predgrupe nastupili su Rambo Amadeus, Prljavi inspektor Blaža i kljunovi, Direktori, Indijanci, Aleluja i Kraljevski apartman. Program su vodili Pera i Boško iz “Naše krmače”. Velika fešta po izuzetno hladnom vremenu, počela je u 18 časova, a mi smo izašli oko 21.30, uz veliki vatromet. Onda je nastao dvočasovni vatromet Čorbinih hitova, uz uredan bis. Sutradan su osvanuli naslovi u novinama “Čorba zapalila Taš“, “Dugo odlagani koncert proključao”, “Dve uzastopne večeri ljutog rock’n’rolla”.

112

ČORBA DVA DANA NA TAŠMAJDANU 1997.

9. jun. Po prvi put, svirali smo u Engleskoj, u Londonu. Bio je to klub koji su držali Bojan i Bora, a zvao se “Zlatni papagaj”. Tu su svirali i hrvatski, i bosanski, i makedonski, i slovenački bendovi.

113

REKLAMNI PLAKAT ZA ČORBIN KONCERT U LONDONU, 1997.

14. – 16 novembar.

Bora i ja učestvovali smo na prvom svetskom CD-prvenstvu u malom fudbalu. Doduše, Bora nije igrao sve utakmice, kao golman menjao se sa Zoranom Nestorovićem – Valderamom, direktorom firme One Records. Naša ekipa Srbije došla je do finala i tu izgubila od Mađara sa 2:0. Nema veze, bili smo vicešamopioni i dobili smo srebrnu medalju.

114
115

PRVO SVETSKO CD PRVENSTVO U MALOM FUDBALU, 1997.

25. novembar.

HI FI Centar objavljuje dva CD-a pod nazivom “Beograd, uživo’97 – 1 & 2”. Tu se nalazi snimak sa tašmajdanskog koncerta koji je održan drugog dana. Od tog izdanja, Riblja čorba je prešla u HI FI Centar.

6. decembar.

Svirali smo na „Koncertu godine“ u Novom Sadu, petom po redu, u organizaciji kuće Berar. Manifestacija je trajala dva dana, a mi smo nastupili drugog dana. Učestvovali su još: Van Gogh, Partibrejkersi, Sunshine, Bajaga, Love Hunters, Zabranjeno pušenje i drugi.

22. decembar.

Pošto nam slovenačke vlasti nisu odobrile vize, nismo mogli da nastupimo u ljubljanskoj Hali “Tivoli”. Koncert nazvan “Ja ću da pevam” odložen je za neke bolje dane.

116

ULAZNICA ZA KONCERT KOJI NIJE ODRŽAN, 1997.