Hronologija – 1996

Februar.

Ponovo smo ušli u studio Pink Željka Mitrovića, da bismo snimili dupli album, ali, na kraju će ispasti dva “obična” – jedan Borin solo i jedan Čorbin.

2 maj.

Western International Trade LTD, ovog puta Western Music, objavljuje trinaesti studijski album “Ostalo je ćutanje”. Gosti na albumu bili su: Marija Mihajlović, koja je pevala ptrateće vokale, Gorica, Bilja i Sneža (ex-Suncokret), koje su pevale u pesmi “Odlazi od mene, ubico, idi”, Dušan Suvajac. koji je svirao harmoniku u pesmama “Džigi Bau story” i “Gastarbajterska pesma”, Miodrag Alabanda koji je svirao violinu u pesmi “Džigi Bau story” i Neša Petrović koji je u istoj toj pesmi svirao saksofon. Kritika ovaj CD ocenjuje ovako: “Posle preslušavanja ovog albuma, stvarno ostaje samo ćutanje”.

4. maj.

U Štutgartu je počela nemačka turneja. Svirali smo: Štutgart, Berlin, Ludvigsburg, Ulm i Minhen. Naša dijaspora nas je odlično prihvatila. Svi prostori u kojima smo svirali bili su prepuni.

106

EVROPSKE NOVOSTI NAJAVLJUJU WORLD TOUR ‘96 – ‘97, 1996.

10. maj.

Produkcija gramofonskih ploča Radio Televizije Srbija objavljuje kompilaciju, CD “Najbolje”, na kome se nalazi dvadeset pesama iz ranijeg perioda.

26. maj.

Iz Banjaluke krenuli smo na turneju po gradovima u Republici Srpskoj i tadašnjoj Republici Srpskoj Krajini. U Banjaluci smo svirali na mitingu SDS-a na krovu robne kuće, pred prepunim trgom. Tom prilikom smo obišli Banjaluku, Srpsko Sarajevo, Pale, Prnjavor, Dubicu, Vukovar, Doboj, Bijeljinu i Zvornik. To su sve bili koncerti bez Ilketa koji je pre te turneje napustio Čorbu.

107

VUKOVAR, DOM KULTURE, 1996.

2. oktobar.

Objavljen je treći Čorbin živi album “Od Vardara pa do Triglava”, na kome se nalaze snimci iz 1988. godine sa turneje “Priča o ljubavi obično ugnjavi”. Na tom duplon CD-u nalaze se 23 pesme poređane po redosledu koji se na toj turneji svirao. Pesme su uzete iz šest tadašnjih jugoslovenskih republika, tj njihovih glavnih gradova: Zagreb, Ljubljana, Titograd, Sarajevo, Skoplje i Beograd. Izdavač tog albuma bio je One Records iz Beograda.

25. oktobar.

Imali smo koncert u prepunoj Hali sportova „25. maj“ u Prištini. Unutra je bilo toliko zagušljivo i vruće da su ljudi bukvalno padali u nesvest.

108

PRIŠTINA, HALA SPORTOVA, 25. MAJ 1996.

Novembar.

Svirali smo dva koncerta u Makedoniji – Skopje (SRC Kale) i Bitolj (Sportska hala).

10. decembar.

Počela je australijska turneja. Prvo smo svirali u Melburnu, zatim dva puta u Sidneju, pa u Kamberi, Adelaidu, zatim opet u Melburnu, da bismo, na kraju, u Sidneju, u Enmore Theatre-u, odsvirali doček Nove 1997. godine.

109

RIBLJA ČORBA U SIDNEJU, 1996.