Hronologija – 1993

Januar. – april.

Ovaj period proveli smo u laganom spremanju novog albuma. Naoštrili smo se da album stvarno dobro zvuči jer je to u tom momentu bilo najvažnije za Čorbu. Imali smo probe gotovo svakodnevno. Bora je izgledao sve bolje i bolje.

95

ILKETOV CRTEŽ SA JEDNE OD ČORBINIH PROBA, 1993.

Maj.

Svirali smo dva koncerta u Makedoniji – Bitolj i Štip. Kao što smo i uvek radili zagolicali smo publiku sa par novih pesama. Reakcija je bila dobra a to je bio znak da smo na dobrom putu.

96

RUKOMETNI STADION BITOLJ, MAKEDONIJA, 20. MAJA 1993.

10. jun.

Na stadionu Tašmajdan osvirali smo dobrotvorni koncert, a sav prihod sa koncerta išao je za decu palih boraca. Gostovali su nam: Babe, Prljavi inspektor Blaža i kljunovi, Rambo i drugi.

29. avgust.

Gostovali smo na 27. zaječarskoj gitarijadi ovog puta, zbog kiše, u sportskoj hali “Kraljevica”. Na tom koncertu Bora je rekao publici da se sada mnogo bolje oseća i da će Čorba nastupati u Zaječaru dok god bude mogla da svira i peva i da nema govora o prestanku rada. Taj koncert smo odsvirali sa puno energije, uz maksimalnu podršku publike.

97

ZAJEČAR, SPORTSKA HALA KRALJEVICA, 1993.

Septembar.

Snimljena je pesma “Tamna je noć” za istoimenu predstavu, a kasnije i film. Odmah posle toga nastavljamo sa snimanjem albuma “Zbogom Srbijo” i to po prvi put u studiju Pink Željka Mitrovića. Finansijer i izdavač ovoga puta je bio Branko Milošević, direktor firme Western International Trade LTD.

12. decembar.

Objavljen je povratnički album „Zbogom Srbijo“. Na albumu su gostovali: Kristijan Golubović (jedan od najkontroverznijih, harizmatičnih likova beogradskog asfalta), koji je repovao u pesmi “Kamenko i Kremenko”, Marija Mihajlović, koja je pevala prateće vokale, i poznati beogradski bluzer Šojka koji je svirao usnu harmoniku. Omot je, kao uvek, radio Jugoslav Vlahović, koji svesno asocira na “Mrtvu prirodu”. Album kod kritike prolazi sjajno.

25. decembar.

Svirali smo na tradicionalnom maskenbalu u Klubu studenata tehnike u Beogradu.

98

BORA PRE KONCERTA NA MAŠINCU, 1993.