Hronologija – 1989

21. januar.

U Domu sindikata u Beograda svirali smo na „Pop-Rock Akademiji“ – dodeli godišnjih nagrada časopisa „Pop-Rock“. Riblja čorba dobila je nagradu za rok-grupu godine, Bora za najboljeg pevača, Džindžer za najboljeg gitaristu, Miša za najboljeg basistu, a ja za najboljeg bubnjara. Jugoslav Vlahović je dobio nagradu za najbolji omot („Priča o ljubavi obično ugnjavi“). Nagrađeni smo i za koncert godine – na beogradskom Sajmu.

74

DOM SINDIKATA 1989: BORA I DŽET, VICKO I JUGOSLAV

28. februar.

Na mitingu u Beogradu, protiv nasilja nad srpskim narodom na Kosovu, pojavio se i Bora, koga su čuvali organi reda i mira. Posle tog mitinga uhapšen je Azem Vlasi.

75

MITING ISPRED SAVEZNE SKUPŠTINE, 1989.

20. jun.

Svirali smo u Kninu na tvrđavi. Tada se već u vazduhu osećao miris rata koji je, izgleda, bio neizbežan. Posle par dana (na Vidovdan) otišli smo na Kosovo na Gazimestan. Nismo svirali nego smo proslavili 600 godina Kosovske bitke.

76

ČORBA NA KNINSKOJ TVRĐAVI, 1989.

12. oktobar.

U Hali “Pinki” u Zemunu svirali smo na humanitarnoj manifestaciji za bebe iz Tiršove koja se zvala “Rok za bebe”.

77

ROK ZA BEBE, HALA PINKI U ZEMUNU, 1989.

14. oktobar.

Na „Yu rock maratonu“ sarajevskog disk-džokeja Želimira Altarca Čička u „Zetri“, svirali smo poslednji put sa Čuturom.

78

SARAJEVO, YU ROCK MARATON, DVORANA ZETRA, 1989.

1. novembar.

Pošto je objavio drugi solo-album „Raskršće“, Čutura je napustio Riblju čorbu i krenuo u solo vode. Na njegovo mesto došao je Zoran Ilić Ilke iz grupe Bezobrazno zeleno. Mediji su sve češće špekulisali sa prestankom rada Riblje čorbe. Naravno, to su bile samo zlonamerne glasine iz krugova novinara Dušana Vesića.

31. decembar 1989 – 1. januar 1990.

Svirali smo doček Nove godine u hotelu „Jugoslavija“ u Beogradu u novoj postavi.

79

RIBLJA ČORBA 1989: BORA, DŽIDŽER, ILKE, MIŠA, VICKO