Hronologija – 1988

Februar.

Početkom godine, u jednom ženskom časopisu, po glasovima čitateljki Bora je proglašen za najneelegantnijeg muškarca prošle godine. Na to je Bora odgovorio: “Najgora je sredina, važno je negde biti naj, svejedno je sa koje strane”.

7. jul.

Dok je Bora govorio svoje stihove na jednoj večeri poezije u Baru, prisutni milicioner otkrio je da je Bora „verbalno vrijeđao patriotsko-socijalistička osjećanja građana“. „Sedimo tako Aca Popović i ja sa ženama – komentarisao je Bora. – Tu je bio predsednik Opštine Bar Jusuf Kaloperović. Malo smo pričali, ja recitovao stihove, glumica Jelica Vučinić odigrala je monodramu. Što se publika radovala. Sutradan sam otputovao i, nekoliko dana kasnije, pročitao u novinama da sam optužen zbog ’izazivanja nereda i vređanja patriotskih osećanja građana’…“
To je dovelo do suđenja, na kom je Bora – posle razvlačenja procesa – oslobođen optužbe. Prvog decembra pre podne je oslobođen u Baru a uveče smo svirali koncert u Titogradu.

14. septembar.

Desetogodišnjicu postojanja grupe obeležili smo izdavanjem albuma „Priča o ljubavi obično ugnjavi“ i knjigom “Prvih deset godina je najteže”, sa svim do tada objavljenim pesmama Riblje čorbe. Producent albuma je bio Kornelije Kovač a snimatelj Vlada Negovanović. Kritičari su procenili da su pesme „Avionu slomiću ti krila“, „Ko te ljubi dok sam ja na straži“ i „Oko mene“ sve više govorile o Borinim „vannastavnim“ aktivnostima – književnim večerima.

bio70

REKLAMNI PLAKAT ZA KNJIGU “PRVIH DESET GODINA JE NAJTEŽE”, 1988.

9. oktobar.

Imali smo ideju da održimo promotivni besplatni koncert na platou ispred Hrama Svetog Save u Beogradu. Trebalo je da sviraju još Piloti i Ekatarina Velika. Patrijarh srpski German blagoslovio je koncert. Međutim, SUP nije izdao neophodnu dozvolu, pa je ova lepo zamišljena akcija propala.

BIO71

PATRIJARH SRPSKI GERMAN I BORA, PLAKAT ZA ZABRANJENI KONCERT, 1988.

7. novembar.

Krenuli smo na turneju. Prvi koncert imali smo u Požarevcu u sportskoj hali, a drugi osmog novembra u Šapcu u Hali Zorka.

BIO72

KONCERT U ŠAPCU, HALA ZORKA, 8. NOVEMBRA 1988.

3. decembar.

U Hali jedan beogradskog Sajma gledalo nas je i slušalo više od petnaest hiljada ljudi. Koncert je potvrdio veličinu i značaj Čorbe za rok-dešavanja u tom momentu.

BIO73

BEOGRAD, SAJAM HALA 1, 1988.

29. decembar.

Turneju „Priča o ljubavi obično ugnjavi“ završili smo u Osijeku u Sportskoj dvorani.