Hronologija – 1985

Januar – februar.

U studiju „Akvarijus“ u Beogradu, Čorba je snimila album „Istina“. Snimatelji su bili Ratko Ostojić i Goran Vejvoda, a producent je ponovo bio Džon Mekoj. Po jednu pesmu doneli su novi gitaristi Džindžer i Čutura. U pesmi „Disko mišić“, za koju sam ja radio muziku, Goran Bregović je došao u uzvratnu posetu Ribljoj čorbi. Miša se razboleo od žutice, pa je sve bas-deonice odsvirao za jedan dan.

Izdavački savet „Jugotona“ tretirao je četiri od devet pesama kao „problematične“, pa smo rešili da se vratimo „kući“ – u PGP RTB. Njima je smetala samo pesma „Snage opozicije“, tako da smo je, na kraju, izostavili sa albuma.

18. januar – 2. februar.

Dogodila nam se čuvena „bosanska turneja“. Veliki Andrijevci, Tišina, Matuzići, Pećnik, Donja Mahala i Suhopolje. Nijednog trenutka tokom turneje temperatura se nije popela iznad minus dvadeset stepeni. Pošto se Miša u Velikim Andrijevcima opet razboleo, postava je izgledala ovako: Žika Jelić (42 godine), Bora (32 godine), Čutura (22 godine).

2. februar.

Čutura je morao da se vrati u Beograd na vojnu vežbu, tako da je Bora u Suhopolju posle šest godina ponovo svirao ritam-gitaru.

3. mart.

U zagrebačkoj diskoteci „Kulušić“ svirali smo poslednjeg dana u okviru akcije „…Bolje Vas našli“ i završili koncert sa dva bis nokauta.

bio55

KULUŠIĆ 1985, AKCIJA ”…BOLJE VAS NAŠLI”

27. mart.

Objavljen je šesti studijski album “Istina”. Prodati tiraž je bio 105 hiljada pa je Čorba i dalje ostala jedina jugoslovenska rock’n’roll grupa čije su sve ploče premašile platinasti trofej.

8. maj.

Posle četiri godine odsustva, Riblja čorba se vratila u Halu sportova na Novom Beogradu. Pred pet hiljada ljudi dokazali smo da su nas neki prerano otpisali. Sa tim koncertom otpočeli smo promotivnu turneju albuma “Istina”.

BIO56

HALA SPORTOVA NA NOVOM BEOGRADU, 1985.

15. jun.

U „maloj Skenderiji“ u Sarajevu završena je turneja pred letnju pauzu.

Septembar – oktobar.

Svirali smo manje koncerte po Vojvodini i Srbiji, kao i Omladinske radne akcije: ORA Đerdap, ORA Sava, ORA Kikinda… itd. Publika je lepo prihvatila nove pesme. Znali smo da ponovo imamo dobar album.

bio57

ORA ZAGREB ‘85.

8. decembar.

Bili smo zvezde rok-večeri MESAM-a u „Pioniru“. Po svim anketama, pesma „Pogledaj dom svoj, anđele“ proglašena je za hit godine.

BIO58

BEOGRAD, HALA “PIONIR”, MESAM 1985.

Decembar.

U Studiju 5 PGP RTB-a počeli smo snimanje albuma „Osmi nervni slom“. Ponovo je producent bio Kornelije Bata Kovač a snimatelj Tahir Durkalić.