Hronologija – 1984

7. januar.

U studiju „Tivoli“ u Ljubljani, Riblja čorba je otpočela snimanje novog albuma. Producent je ovoga puta bio Kornelije Bata Kovač a snimatelj Bob Pejnter. Album je miksovan u Londonu.

14. mart.

Objavljen je album „Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju“. Pored Bore, glavni autor je Bajaga, sa dve cele pesme i tri „muzike“. Zbog pesama „Minut ćutanja“, „Nemoj da kažeš mome dečku“ i „Mangupi vam kvare dete“, Komitet za kulturu Hrvatske proglasio je ploču za šund, što je značilo da će ona biti posebno oporezovana. To je podiglo cenu albuma za trideset odsto. Album se nije mogao kupiti u prodavnicama koje nisu htele da prodaju oporezovana izdanja. Nije ga bilo ni u prodavnicima ploča u Istri i Dalmaciji. To se sve drastično odrazilo na prodaju, tako da se prodalo svega 102 hiljade kopija. I pored svega toga, album je bio najprodavaniji te godine u domenu roka.

11. april.

Objavljen je četvrti singl Riblje čorbe. Obe pesme su “skinute” sa albuma “Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju”. Na A-strani je bila pesma “Priča o Žiki Živcu” a na B-strani “Kad hodaš“.

10. maj.

U organizaciji Cankarjevog doma, otpočela je promotivna turneja albuma „Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju“.

13. maj.

Riblja čorba je svirala u hali „Pionir“ u Beogradu. Koncert je bio loše posećen, svega 2500 ljudi. I pored toga, Čorba je odsvirala pošten koncert.

BIO53

RIBLJA ČORBA, HALA “PIONIR”, 1984.

2. jun.

Posle koncerta u Prijedoru, turneja je prekinuta i odložena za jesen. To je bio poslednji koncert u postavi sa Rajkom, Bajagom i Vlajkom.

19. jul.

Bora je objavio da Rajko i Bajaga više nisu članovi Riblje čorbe. Razlog: odbili su da putuju u Grčku na zakazanu svirku u jednoj diskoteci. Trebalo je da zamene budu Vidoja Božinović – Džindžer i Zoran Dašić – Daša. Posle nekoliko proba, Daša se predomislio i odustao. Na njegovo mesto došao je Nikola Čuturilo – Čutura.

20. septembar.

Na poslednjoj večeri „Beogradskog leta“ u Domu omladine, svirali smo prvi put u novoj postavi pod imenom Debeli Bogoljub i ljuti tezgaroši. Za to su znali samo naši najintimniji prijatelji.

BIO54

DEBELI BOGOLJUB I LJUTI TEZGAROŠI, 1984.

13. oktobar.

U Loznici, nastavljena je turneja Riblje čorbe. Sa manjim prekidima, turneja je potrajala do kraja godine.