Hronologija – 1983

12. januar.

Svirali smo u Šibeniku. Koncerte u Hrvatskoj organizovala je Estrada, ispostava Saveza boraca, “Scena revolucije”. Cela turneja je unapred bila rasprodata, tako da smo ponovili prošlogodišnji uspeh.

BIO49

ŠIBENIK 1983, SPORTSKA DVORANA “IVO LOLA RIBAR”

9. april.

Turneju smo završili koncertom koji se zvao “Hleba i igara”, u najvećoj hali beogradskog Sajma. Pošto smo uvek voleli da promovišemo nova mesta za svirku, reaktivirali smo halu jedan posle više od šesnaest godina. Za ovu priliku Bora je konstruisao specijalnu binu, a dovučeno je i jedno od najvećih ozvučenja na kojima je ikada svirala jedna domaća grupa. Za održavanje reda angažovano je rekordnih 170 milicionera i 340 redara. Bilo je deset hiljada ljudi. Bora se kladio da će hala biti puna, pa je već sutradan morao da izađe u grad obrijane glave. Ja sam posle koncerta otišao u vojsku. Svečano šišanje obavljeno je na bini, u toku koncerta. Zamenio me je Vlada Golubović, koji će provesti sa bendom sledećih godinu dana.

BIO50

HALA I BEOGRADSKOG SAJMA, 1983.

13. maj.

Za TV-šou „Buvlja pijaca“, koji smo snimili početkom godine u studiju RTB-a u Košutnjaku, Miša Vukobratović dobio je specijalno priznanje na festivalu u Montreu.

bio51

RIBLJA ČORBA NA SNIMANJU TV-ŠOUA “BUVLJA PIJACA”, 1983.

27. maj.

U Hali sportova u Mladenovcu, Vlajko je prvi put svirao sa Čorbom umesto mene.

bio52

RIBLJA ČORBA 1983: VLAJKO, BORA, BAJAGA, MIŠA, RAJKO

30-31.oktobar.

Riblja čorba je svirala u Sofiji i Plovdivu kao jugoslovenski predstavnik u okviru manifestacije „Balkan – zona bez nuklearnog naoružanja“.

Decembar.

Riblja čorba je potpisala ugovor sa Jugotonom, koji je prihvatio sve Čorbine uslove. „Za PGP RTB vezivao nas je robovlasnički ugovor”… “Ja poznajem mafiju što drži diskografiju, ja sam često bio stranka kod voljenog druga Stanka” – komentarisao je kroz stihove Bora.