Hronologija – 1980

Januar – jun.

Dopisivali smo se na relaciji Doboj (Bora) – Koprivnica (Miša) – Sarajevo (Rajko) – Beograd (Bajaga i ja).

Jul. Krajem jula,

Bora je došao u Beograd na odsustvo. Bajagini roditelji bili su van Beograda, pa se Bora preselio kod njega. Bajaga je demonstrirao svoja rešenja muzike na tekstove koje je dobijao poštom od Bore. Tom prilikom, nastao je kostur albuma „Pokvarena mašta i prljave strasti“.

Avgust.

Kad je čuo da je Bora u Beogradu, Rajko je pobegao iz vojske. Nije odoleo da svrati u „Šumatovac“. Sutradan, u „Ekspresu“ je izašla njegova aktuelna fotografija. U Sarajevu, Rajkov oficir je otvorio novine i video svog vojnika kako sedi u kafani u Beogradu. Pozvao je Rajkovog desetara i pitao ga gde mu je vojnik. „U gradu“ – odgovorio je desetar. „Znam da je u gradu – rekao je oficir – ali, u kom gradu?“ Po povratku u kasarnu, Rajko je dobio kaznu zatvora zbog koje je poslednji izašao iz vojske. U tom periodu Bora, Rajko, Bajaga i ja, na Encov predlog, za jednu noć snimili smo pesmu “Nazad u veliki, prljavi grad”. Pošto Miša nije dobio dozvolu vojnih vlasti iz Koprivnice, Bajaga je umesto njega odsvirao bas.

20. avgust.

Objavljen je singl sa pesmom „Nazad u veliki, prljavi grad“ na A-strani i necenzurisanom verzijom pesme „Mirno spavaj“ na B-strani. Bora je hteo da singl bude štampan u ograničenom tiražu od dvadeset hiljada primeraka. Međutim, PGP je štampao trideset hiljada, i sve je prodato.

19. oktobar.

U selu Skupljen kraj Šapca promovisali smo singl „Nazad u veliki, prljavi grad“. Kuriozitet priče je u tome da u tom selu nismo imali koncert nego snimanje za TV-emisiju „Znanje – imanje“, koja se bavila – selom. Rajko i Miša bili su još u vojsci. Umesto Miše, svirao je Štuks, naš vozač, nekadašnji član grupe S.O.S. Imao je šešir i tamne naočare. Rajko je ovom prilikom ostao nezamenljiv.

24. novembar.

Pod imenom Zlatni valovi Dunava, bez Rajka, svirali smo u sali pozorišta „Dadov“. Inače, Zlatni valovi Dunava su hotelski bend koji je već sedam godina pokušavao da snimi ploču. Tom prilikom testirali smo nove pesme i imali izvanrednu reakciju publike. Imali smo i goste – grupe Rulet i Zana. Posle pauze od godinu dana, to je bio naš prvi nastup.

BIO14

ZLATNI VALOVI DUNAVA 1980: BORA, BAJAGA, VICKO, MIŠA

Decembar. Čim je Rajko doputovao u Beograd, počeli smo snimanje drugog albuma. Snimali smo u studiju „Druga maca“. Producent je ponovo bio Enco.

31. decembar 1980 – 1. januar 1981.

Uželeli smo se velikih svirki pa smo za doček Nove godine, u punom sastavu, svirali sa Atomskim skloništem u „Pioniru“. Zvali smo se „Atomska čorba“.