MIROSLAV ALEKSIĆ - MIŠA


16. 8. 1953, Beograd

Muzičku karijeru započeo je u Beogradu 1970. godine. Prva grupa u kojoj je svirao zvala se ROYALI, a činili su je: Saša (klavijature), Spasa (bubnjevi), Srle (ritam gitara) i Miša (bas i vokal). Ovoj postavi se kasnije pridružio i gitarista Dragan Štulović - Štuks, kasnije član grupe S.O.S. Svirali su, uglavnom, na školskim igrankama u Jednaestoj beogradskoj gimnaziji. Godine 1970, u organizaciji emisije "Veče uz radio" održano je takmičenje školskih bendova na kojem su ROYALI zauzeli drugo mesto. Pobedila je grupa HRIST I LUCIFER, u kojoj su svirali Boris i Tucko, danas poznati režiseri. Sledeće godine Miša odlazi u Ameriku preko organizacije "American Field Service", da tamo završi četvrti razred gimnazije (Pikesville High School). Vrlo brzo se upoznao sa drugim muzičarima koji su pohađali istu školu, i tako je nastao rokabili bend pod nazivom SHI-MA-FUH (Ši-ma-fa) - što je bila skraćenica najčešće američke psovke (shit mother fucker).


SHI-MA-FUH, USA 1971

Bend je svirao samo rock'n'roll obrade, i to uglavnom pesama tada veoma popularnog američkog benda ŠA-NA-NA. Miša nije bio oduševljen ovom svirkom jer je tada bio fasciniran tvrđim zvukom i muzikom grupa GRAND FUNK, LED ZEPPELIN, DEEP PURPLE. Zato je, po povratku u Jugoslaviju 1972. godine, oformio bend S.O.S. Mnogi su ovaj bend zvali "Sos", iako je ideja bila da naziv benda bude skraćenica za poziv u pomoć. Čak je i na reklamnim plakatima bio slogan: "Ako vam je hitno potrebna pomoć u vidu dobre muzike, pozovite u pomoć grupu S.O.S."


PRVA POSTAVA GRUPE S.O.S. 1972: Štuks, Tasa, Stiv, Miša

Grupa je prvo nastupala kao kvartet, u postavi: Dragan Štulović - Štuks (gitara), Aleksandar Tasić - Tasa (gitara), Stevan Stevanović - Stiv (bubnjevi) i Miša (bas i vokal). Kada je Tasa napustio bend, S.O.S. je nastavio kao trio. U toj postavi svirali su punih pet godina (1972-76).


NAJPOZNATIJA POSTAVA GRUPE S.O.S. 1972: Štuks, Stiv, Miša

Bend je svirao svuda - po Vojvodini, na socijalističkim slavama, na raznim smotrama, dobrotvornim koncertima, gitarijadama (Trstenik '73, Tesla '74, Hit paradi '74)… Miša je u to vreme komotno mogao da bude profesor geografije, s obzirom da je često svirao u mestima koja postoje samo na vojnim kartama.


DIPLOMA DODELJENA GRUPI S.O.S. - Miši Akeksiću, 1973.

Grupa S.O.S. snimila je za PGP RTB tri singl-ploče: "Nestvaran san”/”Stari sat" (1973), "Tražim”/”Magnovenje" (1974), "Čovek i pčela”/”Znam kako je" (1975) i jednu ploču zajedno sa grupom ZAJEDNO: "O, ruk ćale”/”Glavna ulica".

S.O.S.
NESTVARAN SAN STARI SAT (PGP RTB -1973)
S.O.S.
TRAŽIM MAGNOVENJE (PGP RTB -1974)
S.O.S.
ČOVEK I PČELA ZNAM KAKO JE (PGP RTB - 1975)
S.O.S. I ZAJEDNO
O, RUK ĆALE GLAVNA ULICA (PGP RTB -1975)


MIŠA
, 1, 2, 3, 4


BORA, VICKO, RAJKO, BAJAGA, VLAJKO, DŽINDŽER, ĆUTURA, VLADA, ILKE, NIDŽA

 

©Copyright 2007. All Rights Reserved. | Contact Us
Oficijalni Website grupe Riblja Čorba