ZORAN ILIĆ - ILKE


8. 9. 1959, Beograd

Muzičku karijeru započeo je u Beogradu 1981. godine. Prva grupa u kojoj je svirao zvala se BEZOBRAZNO ZELENO, a činili su je: Bojan Vasić - Vasa (bas), Dragoljub Spasić - Điđi (bubnjevi), Katarina Benedetić (vokal), Vojislav Bešić - Beške (gitara i vokal) i Ilke (gitara). Svoje prve objavljene snimke ("Bežim niz ulicu" i " Beograd") imali su na albumu ARTISTIČKA RADNA AKCIJA. Album je objavio Jugoton 1981. godine.


ARTISTIČKA RADNA AKCIJA
(JUGOTON - 1981)

Debi-LP grupe Bezobrazno zeleno, koji je producirao Momčilo Bajagić - Bajaga izašao je krajem 1983. godine, kada je Ilke otišao u vojsku. Na tom albumu Ilke nije svirao, ali je zato komponovao muziku za pesmu "Irma". Na albumu su svirali: Van Dall (bas), Vuk (gitara), Banana (gitara), Žika (bubnjevi), Beške (vokal) i Vlada (vokal). Na albumu je trebalo da se pojavi pesma "Long live moja Srbijo", ali su je u PGP RTB -u zabranili. Album Bezobrazno zeleno - 1 objavio je PGP RTB 20. oktobra 1983. godine. Album je sniman u studiju M u Novom Sadu, kod Ivice Vlatkovića.


BEZOBRAZNI ZELENO 1
(PGP RTB -1983)

Ubrzo posle izlaska albuma, 1984. godine, grupa je prestala sa radom. Bojan Vasić je jedno vreme radio kao poštar, a 1988. godine je obnovio grupu sa Zoranom Ilićem.


BEZOBRAZNO ZELENO 1989: Điđi, Ilke, Vasa

Povratnički LP "Neonske bajke" snimaju: Bojan Vasić - Vasa (bas), Saša Komadinović - Džeger (vokal), koji je otpevao dve pesme: "Ljuljaj se" i "Nebo", Ivan Kljajić (gitara), Điđi Spasić (bubnjevi) i Zoran Ilić (gitara i vokal), koji je otpevao sve ostale pesme, ali to, zbog svađe s bendom, nije zabeleženo na omotu. Pored toga što je svirao gitaru i pevao, Ilke je napisao muziku za pesme "Buldozi", "Deca sa meseca" i "Letnje veče". Album je objavio PGP RTB 9. oktobra 1989. godine.


BEZOBRAZNO ZELENO
NEONSKE BAJKE (PGP RTB - 1989)

Od 1. novembra 1989. godine Ilke, po Džindžerovoj preporuci, postaje stalni član Riblje čorbe. Prvi Ilketov muzički izlet van Čorbe zabeležen je 1993. godine, kada - zajedno sa Bojanom Vasićem (bas), Žikom Milenkovićem (gitara i vokal) i Goranom Čavajdom (bubnjevi) - pravi grupu BABE. Ubrzo Vasić odlazi u Afriku, a na njegovo mesto dolazi Dejan Škopelja (bas). Njihov prvi album "Slike iz života jednog idiota" objavio je 1993. godine ITV Melomarket iz Beograda. Album je snimljen u studiju "Akademija" tokom prva četiri meseca 1993. godine. Na albumu su gostovali: Magi (EKV), Džindžer, Banana (EL. ORGAZAM), Nele (INSTRUKTORI) i drugi. Ilke je pisao muziku za pesme "Noć bez sna", "Lili", "Ruska serija" i "Piksla od kristala".


BABE
SLIKE IZ ŽIVOTA JEDNOG IDIOTA (ITV MELOMARKET -1993)

Sledeće, 1994. godine, Ilke je sa grupom BABE bio predgrupa na turneji Riblje čorbe (Tour '94). Sa te turneje postoji jedan snimak koncerta BABA u Novom Sadu, gde Čavketa zamenjuje Vicko Milatović, a prateće vokale u pesmi "Slanina" peva menadžer Saša Dragić.


BABE
UŽIVO NOVI SAD 1994 (BOOTLEG -1994)

Krajem 1994 godine objavljen je mini-album grupe BABE "4 BABE - 4 PESME". Album sadrži četiri pesme iz 1993. godine, koje nisu objavljene na albumu "Slike iz života jednog idiota". Ilke je učestvovao u snimanju kao gitarista. Taj mini-album objavio je ITV Melomarket kao čestitku za Novu 1995. godinu.


BABE
4 BABE, 4 PESME (ITV MELOMARKET -1994)


ILKE, 1, 2


BORA, MIŠA, VICKO, RAJKO, BAJAGA, VLAJKO, DŽINDŽER, ĆUTURA, VLADA, ILKE, NIDŽA

 

©Copyright 2007. All Rights Reserved. | Contact Us
Oficijalni Website grupe Riblja Čorba