MOMČILO BAJAGIĆ - BAJAGA


19. 2. 1960, Bjelovar

Muzičku karijeru započeo je u Beogradu 1974. godine. Njegova prva grupa zvala se T.N.T. Ime je dobila po družini iz kultnog stripa "Alan Ford", koga su članovi benda obožavali. Grupu su činili: Svetozar Čortan - Čoki (gitara), Zoran Stanarević - Čupko (bas), Dragan Đerić - Đera (bubnjevi) i Momčilo Bajagić - Bajaga (vokal). Prvi koncert grupa T.N.T održala je za Dan mladosti 25. maja 1974 u Beogradu. Ta svirka je bila i jedini nastup T.N.T-a u toj postavi. Basista je uskoro otišao, pa je Bajaga, pored vokala, preuzeo i bas gitaru. Posle raspada T.N.T-a, Bajaga se u leto 1976. godine našao u grupi OFI. Grupa je dobila ime po svom "idejnom vođi" Tomislavu Stojkoviću, zvanom Toma Ofinger. Toma je svirao klavijature, Đera bubnjeve a Bajaga je bio basista. Ova postava je imala prizvuk onoga što su u to vreme svirali EMERSON LAKE & PALMER. Ubrzo su u grupu došli novi pevač Živorad Milenković Žika i gitarista Kendža. U toj postavi grupa OFI je održala jedini koncert u Žikinoj Dizajnerskoj školi. Za tu priliku Žika je obrijao glavu, posuo je belim puderom i stavio bele rukavice. Pošto je Toma Ofinger ubrzo napustio bavljenje muzikom, grupa OFI se raspala, a Bajaga, Đera i novi orguljaš Dragan Pliško dali su se u potragu za gitaristom. Gitaristu su pronašli u Domu omladine, a čovek se zvao Radislav Kojić - Rajko. Po njegovom dolasku grupa je dobila novo ime GLOGOV KOLAC. Svoj prvi i jedini koncert održali su u Uljmi (Vojvodina) 1977. godine. Krajem 1978. godine, Rajko je doveo Bajagu u svoju novu grupu - Riblju čorbu. Bajaga je prešao sa bas-gitare na ritam-gitaru. Nova postava Riblje čorbe izgledala je ovako: B. Đorđević - Bora (vokal), M. Aleksić - Miša (bas), M. Milatović - Vicko (bubnjevi), R. Kojić - Rajko (gitara) i Bajaga (gitara). Bajaga je u Ribljoj čorbi bio od januara 1979. do jula 1984. godine. Za to vreme, dosta je radio i van matičnog benda. 1980. godine, pisao je tekstove za prvi singl grupe BULEVAR "Moje bezvezne stvari"/"Nemam ništa važno da te pitam". Izdavač singla bio je Jugoton.


BULEVAR
MOJE BEZVEZNE STVARI - NEMAM NIŠTA VAŽNO DA TE PITAM
(JUGOTON -1980)

Krajem 1980. godine, ponovo je radio za grupu BULEVAR na njihovom drgom singlu, i to tekstove za sledeće pesme: "Nestašni dečaci" i "Moja lova tvoja lova". Ploča je izašla u prodaju 11. decembra 1980. godine u izdanju Jugotona.


BULEVAR
NESTAŠNI DEČACI - MOJA LOVA TVOJA LOVA
(JUGOTON -1980)

Naredne, 1981. godine, pisao je tekst za pesmu "Vesele devojčice" na prvom albumu grupe BULEVAR "Loš i mlad". Album je objavio PGP RTB 5. oktobra 1981. godine.


BULEVAR
LOŠ I MLAD (PGP RTB -1981)

Sredinom 1981. godine, na albumu POP-ROK - Beogradsko proleće '81, Bajaga se pojavljuje kao tekstopisac pesme "Rodbina" grupe BRAĆA. Album je objavio PGP RTB 11. maja 1981.


POP - ROK
BEOGRADSKO PROLEĆE '81 (PGP RTB -1981)

Bajagin sledeći muzički izlet zabeležen je 1983. godine, kada na albumu "Pesme sa autoputa" Biljane Petrović radi tekstove za tri pesme - "Čekajući taksi" (na muziku Miše Aleksića), "Pesma sa autoputa" (na muziku Biljane Petrović) i "Nemoj da misliš da je ova pesma za tebe" (na svoju i Mišinu muziku). Album je objavila produkcija Sarajevo disk.


BILJANA PETROVIĆ
PESME SA AUTOPUTA (SARAJEVO DISK -1983)

Sredinom 1983. godine, na albumu Zdravka Čolića "Šta mi radiš", napisao je dva teksta na svoju i Mišinu muziku - "Afrika" i "Tvoje oči". Album je objavio Jugoton.


ZDRAVKO ČOLIĆ
ŠTA MI RADIŠ (JUGOTON -1983)

BAJAGA 1, 2, 3


BORA, MIŠA, VICKO, RAJKO, VLAJKO, DŽINDŽER, ĆUTURA, VLADA, ILKE, NIDŽA


©Copyright 2007. All Rights Reserved. | Contact Us
Oficijalni Website grupe Riblja Čorba