Hronologija – 1986

Januar.

Krajem januara, završili smo snimanje novog albuma. Posle koncerta u „Pioniru“, Edi Grant je svratio u studio i pevao u pesmi „Amsterdam“.

BIO60

BORA I EDI PRED SNIMANJE “AMSTERDAMA”, 1986.

4. februar.

Objavljen je album „Osmi nervni slom“. Iz neobjašnjivih razloga, album je postao česta meta napada raznih besposlenih ljudi. Na radio-stanicama zabranjivano je od dve do osam pesama, a u nekim gradovima moglo se zaključiti da Riblja čorba uopšte nije objavila album. Pored Edija Granta, na albumu su gostovali: Ana Kostovska (skopska glumica, inače član grupe Bastion), koja je pevala prateće u pesmi “Prokleto sam”, i Jovan Maljoković, koji je svirao sax-deonice u pesmi “Jedan čovek”. Tiraž ploče je dostigao 170 hiljada kopija.

8. mart.

Na „Rock uranku“ u sarajevskoj „Skenderiji“ gledalo nas je deset hiljada ljudi. Posle toga počela je velika promotivna turneja albuma ”Osmi nervni slom”.

21. mart.

Rasprodali smo halu „Pionir“ u Beogradu. Tako smo definitivno potvrdili trijumfalni „comeback“.

BIO61

RIBLJA ČORBA, HALA PIONIR 1986.

31. maj.

Nastupom u okviru manifestacije „Noga pomirenja“ u Zagrebu završen je prvi deo turneje Riblje čorbe.

6. jun.

Koncertom u Rovinju počela je letnja turneja.

Jun – avgust.

Obišli smo Hercegovinu, Crnu Goru i primorje.

27. novembar.

Posle povrede tetive braneći gol ekipe Delirijum Tremens u malom fudbalu Bora je morao da okači kopačke o klin i tako prekine plodnu spostsku karijeru. Zbog toga smo morali da odustanemo od provere novih pesama na živim svirkama.

bio62

BORA SA POVREĐENOM NOGOM, 1986.

Decembar.

U Studiju 13 Radio Beograda grupa je prvi put u svojoj istoriji snimila demo-snimke novih pesama.

13. decembar.

Na finalnoj večeri MESAM-a Ribljoj čorbi je uručena nagrada za rock-grupu godine, Bori nagrada za kompozitora godine, a Miši nagrada za hit godine – „Amsterdam“.

bio63

SAVA CENTAR, DODELA NAGRADA MESAM-a, 1986.

26. decembar.

U Studiju 5 PGP RTB-a počelo je snimanje novog albuma Riblje čorbe. Producent je opet bio Kornelije Kovač a snimatelji Rade Ercegovac i Zoran Ivković.