Hronologija – 1982

21. januar.

Koncertom u Čačku, otpočela je naša velika jugoslovenska turneja pod nazivom „Od Čačka do Beograda – Ko preživi, pričaće“. Do beogradskog koncerta, videlo nas je više od 170 hiljada ljudi. Promoter je, opet, bio Centroturist.

bio30

ČAČAK, POČETAK TURNEJE “KO PREŽIVI PRIČAĆE” 1982.

8. februar.

Zbog loše organizacije, u gužvi koja se stvorila na ulazu u Ledenu dvoranu u Zagrebu, poginula je četrnaestogodišnja Željka Marjanović. Tako je naziv turneje ispao zloslutan. Posle te nesreće, organizatori su nadalje smanjivali kapacitete hala i povećavali broj redara. Na tom koncertu Bora je skočio u publiku a redari su ga jedva izvukli iz mase.

bio40

TRAGEDIJA U LEDENOJ DVORANI, 1982.

11. februar.

Pismo jednog čitaoca „Ilustrovane Politike“ iniciralo je zahtev SUBNOR-a skopske opštine Karpoš, da se, zbog stihova „za ideale ginu budale“ i „kreteni dižu bune i ginu“ iz pesme „Na zapadu ništa novo“ – koji „vređaju tekovine NOB-a“ –zabrani album „Mrtva priroda“, do tada prodat u 330 hiljada kopija. Pokrenuta je najveća afera u istoriji rocka na prostorima bivše Jugoslavije. Afera je okončana tek kad je iza grupe stao i sam predsednik boračke organizacije.

BIO42

POKUŠAJ DA SE ZABRANI ALBUM “MRTVA PRIRODA”, 1982.

13. februar.

U Celju, Riblja čorba je prvi i poslednji put prekinula koncert. Razlog – vatrogasci su brutalno održavali red u sali.

20. februar.

U Sarajevu, koncert je održan tek kad je Bora potpisao da pesmu „Na zapadu ništa novo“ peva na sopstvenu odgovornost.

21. februar.

Koncert u Tuzli otkazan je jer „organizator ne može da obezbedi red i mir tokom koncerta grupe čije ponašanje nije u skladu sa socijalističkim moralom“.

8-11. april.

Na beogradskim koncertima u hali „Pionir“ Čorbu je videla 21 hiljada ljudi, zajedno sa policajcima i redarima. Poslednjeg dana snimljen je koncertni album „U ime naroda“.

bio45

HALA PIONIR 1982: ČETIRI DANA UZASTOPNIH KONCERATA

23-24. april.

Riblja čorba je prvi put svirala u inostranstvu. Zvao nas je klub Jugoslovena iz Graca, pa smo se priključili karavanu koji su sačinjavali glumci i pevači narodne muzike.

7. maj.

U hotelu u Zaječaru nastala je pesma „Dobro jutro“ koja će se naći na albumu „Buvlja pijaca“.

25. maj.

Dobili smo Majsku nagradu GKSSO Beograda, pod obrazloženjem da „pevamo o životu i problemima mladih“ i da smo „postali unekoliko simbol velikog dela omladine“.

2. jul.

U prodaji je živi album „U ime naroda“. Mada je jedina ambicija albuma bila da zabeleži atmosferu sa turneje, sa 120 hiljada prodatih primeraka dugo je držao rekord u prodaji koncertnih albuma.

9. jul.

Čorba je zvezda Mitinga solidarnosti sa borbom palestinskog naroda, pred sedamdeset hiljada ljudi skupljenih na Trgu Marksa i Engelsa u Beogradu.

bio46

BEOGRAD, TRG MARKSA I ENGELSA, 1982.

Oktobar.

Učestvovali smo u dečijoj TV-emisiji “Kolibri” sa pesmom “Džo Banana”, pored Đuze Stojiljkovića, Jove Radovanovića i Ljubiše Bačića.

bio47

RIBLJA ČORBA NA SNIMANJU TV-EMISIJE “KOLIBRI”, 1982.

29. oktobar.

Objavljen je album „Buvlja pijaca“, rađen sa istim producentsko-snimateljskim tandemom. Pesme sa ovog albuma korišćene su u jednom od najgledanijih filmova tog vremena – „Laf u srcu“ Miće Miloševića.

6. decembar.

U hali „Borik“ u Banjaluci počela je promotivna jugoslovenska turneja albuma „Buvlja pijaca“.

Decembar.

U svim anketama i top-listama proglašavani smo za najpopularniju grupu te godine u Jugoslaviji. Po glasovima čitateljki lista „Bazar“, Bora je proglašen za idealnog muškarca.