Hronologija – 1978

15. avgust.

U beogradskoj kafani „Šumatovac“ održan je prvi radni sastanak Bore Đorđevića i njegovog starog poznanika Miše Aleksića. Bio je prisutan i Rajko Kojić, gitarista poslednje postave grupe S.O.S. Ja sam znao za taj sastanak, ali nisam mogao da idem jer sam bio na vojnoj vežbi. Dok se kuvala Riblja čorba, ja sam sedeo u kasarni „4. jul“ na Voždovcu. Nekome sa strane, ovaj sastanak mogao je da izgleda kao desetine drugih sastanaka u kafani u kojoj su se skupljali beogradski muzičari toga doba. To je bila svojevrsna berza za zapošljavanje: muzičari su se tražili i nudili za razne tezge, projekte, ozbiljne i manje ozbiljne poslove, tu su se prodavali instrumenti, pesme i Tekstovi. Bora i Miša su se dogovorili da će se Bora priključiti grupi S.O.S, ali se još nije znalo ime novog benda. Bilo je nekoliko predloga: Bora i ratnici, Popokatepetl, Riblja čorba.

bio 01

RIBLJA ČORBA 1978: BORA, RAJKO, VICKO, MIŠA

1. septembar.

Verovatno na bazi kredita iz minulog rada, Zoran Predić, tadašnji urednik „Radio TV Revije“, objavljuje naš poster i krsti ga Ribljom čorbom. Tako nam je skratio muke oko izbora imena. Kupili smo ceo tiraž „TV Revije“ i koristili poster kao plakat za svirke.

bio 02

TV REVIJA 1978, BROJ 601, POSTER

3. septembar.

Posle pet, šest proba, sa već usviranim repertoarom koji smo svirali kao S.O.S, ugovorili smo prvu svirku u Elemiru. Najpre smo Miša, Rajko i ja svirali rock’n’roll standarde (Humble Pie, ZZ Top, Johnny Winter, Deep Purple). U sledećem bloku, pridružio nam se Bora i svirali smo Čorbine pesme. U poslednjem bloku, Bora je pevao Džoa Kokera i Rolling Stonese. Imali smo nekoliko takvih svirki: Crepaja, Kostolac, Studentski grad.

bio 03

ELEMIR 1978: PRVA SVIRKA I PRVA ULAZNICA

2. novembar.

U subotičkoj hali „Sever“ svirali smo na proslavi desetog rođendana emisije „Veče uz radio“. Bilo je četiri hiljade ljudi. Od svih učesnika, jedino smo mi svirali na bis.

15. novembar.

U Studiju 6 Radio Beograda Riblja čorba je snimila prvi singl. U snimanju je učestvovao poznati džez-trubač Stjepko Gut, koji nam je svirao klavijature. Producent je bio Enco Lesić, bivši klavijaturista Indexa.

7. decembar.

U beogradskom Domu omladine održan je dobrotvorni koncert. Pored još desetak grupa, učestvovala je i Čorba. U jednom izveštaju sa koncerta stajalo je: „Riblja čorba je ime grupe koja se sve češće pominje ovih dana. Iako je njihov nastup bio veoma kratak, pošto su odsvirali samo dve kompozicije, bilo je ipak jasno da su oni jedan od beogradskih aduta za 1979. godinu“.

7. decembar.

U prodaji je prvi singl Riblje čorbe, sa pesmama „Lutka sa naslovne strane“ i „On i njegov BMW“. Muziku i tekstove pisao je Bora, aranžmane je radila Čorba. Omot je uradio Jugoslav Vlahović. Na tom omotu prvi put se pojavljuje njegov čuveni logo sa ribicom na mesto slova „i“ – koji kasnije postaje Čorbin zaštitni znak.
Singl je odmah izbio na prva mesta svih top-lista. Kritičari su nam odmah predvideli lepu budućnost. Produkcija gramofonskih ploča RTB prodala je singl u srebrnom tiražu od 60 hiljada kopija. To je bio dobar signal da smo krenuli pravim putem.

10. decembar.

Riblja čorba je svirala na festivalu „Boom 78“ u Novom Sadu. Svirali su još: Parni valjak, Suncokret, Vatreni poljubac, Smak, Leb i sol i drugi.

bio04

RIBLJA ČORBA NA BOOM FESTIVALU 1978.